Maroke viešintis J. Borrellis pažadėjo netoleruoti korupcijos | KaunoDiena.lt

MAROKE VIEŠINTIS J. BORRELLIS PAŽADĖJO NETOLERUOTI KORUPCIJOS

  • 1

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) ketvirtadienį lankydamasis Maroke, kuris kartu su Kataru siejamas su Europos Parlamente kilusiu korupcijos skandalu, pažadėjo visiškai netoleruoti kyšininkavimo.

„ES pozicija yra aiški: korupcija negali būti nebaudžiama. Nulis tolerancijos“, – teigė J. Borrellis po susitikimo su Maroko užsienio reikalų ministru Nasseru Bourita (Naseru Burita).

„Turime palaukti šiuo metu atliekamų tyrimų rezultatų“, – pridūrė J. Borrellis, sakydamas, kad tikisi, jog „visi visapusiškai bendradarbiaus“ atliekant minėtus tyrimus.

J. Borrelio vizitas įvyko praėjus kelioms savaitėms po to, kai Belgijos policija atliko reidą keliais adresais, pas kai kuriuos Europos Parlamento įstatymų leidėjus ir padėjėjus, lobistus ir nevyriausybinių organizacijų vadovus.

Per kratas rasta 1,5 mln. eurų grynaisiais pinigais. Tai, kaip įtariama, buvo kyšiai, kuriais siekta daryti įtaką sprendimams Europos Parlamente.

Sulaikyti keturi įtariamieji, tarp jų – Graikijos europarlamentarė Eva Kaili. Ji negalėjo pasinaudoti parlamentine neliečiamybe, nes teisėjas nustatė, kad ji buvo pagauta nusikaltimo metu.

E. Kaili, iš kurios po suėmimo buvo atimtos parlamento pirmininkės pavaduotojos pareigos, tvirtina esanti nekalta.

Per savo advokatą ji sakė nieko nežinojusi apie 150 000 eurų, rastų jos rezidencijoje Belgijoje.

Pranešama, kad jos partneris italas Francesco Giorgi (Frančeskas Džordžis), EP padėjėjas, prisipažino Belgijos prokurorams, kurie taip pat įtaria Maroko dalyvavimą šiame reikale.

Maroko sostinėje Rabate kalbėdamas kartu su J. Borrelliu N. Bourita pažadėjo, kad „Marokas gins savo interesus ir tikisi, kad jo partneriai gins partnerystę“ su ES.  

Anksčiau J. Borrellio atstovas spaudai gynė dviejų dienų vizitą, teigdamas, kad „nėra įrodymų“ apie Maroko nusižengimus ir kad „niekas oficialiai nepasakė, kad Marokas, kaip šalis, yra kaltas“.

Ministras pirmininkas Azizas Akhannouchas (Azizas Akanušas) ketvirtadienį pareiškė, kad Marokas yra „svarbiausias ES ekonominis ir prekybos partneris Afrikos žemyne“, taip pat pažymėjo, kad 2021-aisiais prekybos apyvarta siekė apie 45 mlrd. eurų. 

Marokas, valstybė Šiaurės Vakarų Afrikoje, yra sudaręs svarbius žvejybos ir žemės ūkio susitarimus su ES, taip pat liečiančius turtingus Atlanto vandenis prie ginčijamos Vakarų Sacharos. 

Judėjimas POLISARIO daug dešimtmečių kovoja už Vakarų Sacharos nepriklausomybę nuo Maroko, kuris kontroliuoja 80 proc. šio regiono ir šią buvusią Ispanijos koloniją laiko neatsiejama savo teritorijos dalimi.

POLISARIO reikalauja, kad būtų surengtas Jungtinių Tautų prižiūrimas referendumas dėl apsisprendimo, kaip buvo sutarta 1991 metų susitarime dėl paliaubų.

JT neseniai paskyrė pasiuntinį ilgai trunkančiam taikos procesui dėl šios teritorijos, didėjant įtampai tarp Maroko ir Alžyro, kuris remia POLISARIO. 

J. Borrellis ketvirtadienį dar kartą priminė, kad ES remia šį procesą, ir išreiškė viltį, kad bus rastas „pragmatiškas, ilgalaikis ir abiem pusėm priimtinas“ sprendimas. 

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Jo jo, Borelis - korupcijos patriarchas vadovauja visam Briuseliui kur korupcionieriai kruvomis sukrite vienas ant kito ir tikta ceza pavogti milijardai. Ir sitie sventieji mokins Afrika doros ir tiesos? Afrika turi galinga jega Europoje kad ispjauti tuos sventuosius ir pe.di.kus uztruktu apie savaite. Ko lauki Afrika?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS