Maskva iškeitė pagrobtą Estijos pareigūną į Rusijos šnipą | KaunoDiena.lt

MASKVA IŠKEITĖ PAGROBTĄ ESTIJOS PAREIGŪNĄ Į RUSIJOS ŠNIPĄ

  • 6

Estijos Saugumo policijos (KaPo) pareigūnas Estonas Kohveras, šeštadienį iškeistas į rusų šnipą, padėkojo visiems palaikiusiems jį ir jo šeimą, kol jis kalėjo Rusijoje.

Džiaugėsi sugrįžęs į Estiją

„Pirmiausia noriu pasakyti, kad džiaugiuosi sugrįžęs į Estiją. Noriu padėkoti visiems, kurie rūpinosi manimi, kurie padėjo mano šeimai, kai manęs čia nebuvo“, – kalbėjo jis per spaudos konferenciją Tartu.

„Noriu padėkoti žmonėms, kurie padėjo man grįžti į Estiją ir kurie padėjo man iškęsti kalėjimą“, – pridūrė E.Kohveras.

Prezidentai pasirašė malonės prašymą

Estijos Saugumo policijos pareigūno Estono Kohvero paleidimo į laisvę prielaida buvo abiejų šalių prezidentų pasirašytas malonės dokumentas, sakė per spaudos konferenciją Estijos vidaus reikalų ministras Hanno Pevkuras (Hano Pevkuras).

„Saugumo tarnybos ilgą laiką vedė derybas. Jų pasekmė – mainai,– sakė H.Pevkuras. – Estonas grįžo namo, o Alexei Dressenas (Aleksejus Dresenas) paleistas iš Estijos kalėjimo. Ir prielaida tam, žinoma, buvo tai, kad (Estijos) prezidentas turėjo pasirašyti malonės dokumentą, ką jis ir padarė“.

„Ta pati prielaida buvo ir Rusijos pusei – Rusijos prezidentas turėjo pasirašyti Kohvero malonės prašymą, ką jis ir padarė“, – pridūrė H.Pevkuras, pažymėjo, kad derybų turinio negalįs komentuoti.

„Aš buvau susijęs su šiomis derybomis, taip pat Saugumo policijos generalinis direktorius, bet mes daugiau nieko neatskleisime nei dabar, nei ateityje“, – pabrėžė H.Pevkuras.

Jis padėkojo Estijos žiniasklaidai ir Estijos žmonėms, kad tikėjo, jog E.Kohveras bus laisvėje.

Nuteistas kalėti 15 metų

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) šeštadienį pranešė iškeitusi suimtą Estijos saugumo pareigūną Estoną Kohverą, nuteistą už šnipinėjimą, į vieną toje Baltijos šalyje kalinamą Rusijos šnipą.

E.Kohveras, kuris rugpjūčio 15 dieną buvo nuteistas kalėti 15 metų pagal kaltinimus dėl šnipinėjimo ir kitų nusikaltimų, buvo iškeistas į Aleksejų Dreseną – buvusį Estijos saugumo pareigūną, atliekantį 16 metų laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą Maskvai, sakoma FSB pranešime.

„Rugsėjo 26 dieną Estijos specialiosios tarnybos pareigūnas Estonas Kohveras, kuris buvo nuteistas Rusijoje už šnipinėjimą, buvo iškeistas į Aleksejų Dreseną – buvusį Estijos saugumo policijos karininką, kuris buvo nuteistas kalėti dėl slaptų duomenų perdavimo Rusijos FSB“, – tarnybos pranešimą citavo Rusijos naujienų agentūros.

Šis apsikeitimas įvyko ant tilto per Piusos upę, išilgai kurios eina siena tarp Estijos ir Rusijos vakarinės Pskovo srities.

E.Kohvero advokatas Markas Feiginas sakė, kad apsikeitimas buvo „organizuotas politiniame lygmenyje“, o jo laikas buvo specialiai parinktas, kad pagerintų Rusijos įvaizdį prieš prezidento Vladimiro Putino kalbą Jungtinėse Tautose.

„Viskas tai vyksta prieš rytojaus Putino vizitą JT. Jokios kitos priežasties nėra“, – M.Feiginas rašo „Twitter“.

2012 metais Harju apskrities teismas antradienį pripažino buvusį Saugumo policijos (KaPo) bendradarbį Aleksejų Dresseną (Aleksejų Dreseną) kaltu tėvynės išdavyste ir žinybinės informacijos perdavimu bei nuteisė 16 metų laisvės atėmimo. Kartu lygtinai buvo nuteista ir jo žmona Viktorija.

Padėkojo prezidentas

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas (Tomas Hendrikas Ilvesas) šeštadienį padėkojo asmenims, padėjusiems pasiekti, kad Rusija paleistų Saugumo policijos (KaPo) pareigūną Estoną Kohverą, kuris buvo nuteistas kalėti 15 metų už šnipinėjimą ir už grotų praleido jau ilgiau negu metus.

„Šiandien nusiimame geltonus kaspinus, kuriais reiškėme savo viltį ir palaikymą, kad Saugumo policijos pareigūnas Estonas Kohveras, pagrobtas Estijos teritorijoje praeitų metų rugsėjo 5-ąją ir įkalintas Rusijoje, grįžtų namo. Šiandien Estonas Kohveras – ištvermingas, tvirtas ir lojalus Estijos valstybės pareigūnas, grįžęs namo pas savo žmoną ir keturis vaikus“, – sakė T.H.Ilvesas.

Prezidentas padėkojo visiems žmonėms, kurie per pastaruosius metus dėjo pastangas, kad E.Kohveras būtų paleistas, taip pat reiškusius palaikymą tam pareigūnui ir jo šeimai.

„Taip pat dėkoju visiems Estijos žmonėms, kurie reiškė viltį, kad Estonas Kohveras sugrįš“, – pridūrė jis.

„Dėkoju mūsų sąjungininkams už tarptautinį palaikymą ir solidarumą, kuris yra stiprus, pastebimas ir veiksmingas“, – pažymėjo T.H.Ilvesas, pridūręs, kad per šį incidentą svarbiausia buvo ne didžioji politika arba specialiųjų tarnybų priešprieša, o 44 metų vyras, tarnaujantis savo šaliai ir atsidūręs įvykių sūkuryje.

Pasak T.H.Ilveso, kai kurie Estijos veiksmai, siekiant išvaduoti E.Kohverą, buvo vieši, bet kiti buvo slapti ir toliau bus laikomi paslaptyje.

„Rugpjūtį susitikęs su Estono Kohvero šeima pažadėjau, kad Estija padarys viską, ką gali, kad Estonas Kohveras grįžtų namo. Estijos valstybė ką tik tai padarė“, – pabrėžė jis.

Tuo tarpu Estijos premjeras Taavi Roivas (Tavis Reivas), kuriam šeštadienį sukako 36 metai, pareiškė, kad E.Kohvero grįžimas namo jam yra geriausia gimtadienio dovana.

„Kas būtų pagalvojęs, kad geriausia gimtadienio dovana bus vidaus reikalų ministro telefono skambutis“, – T.Roivas rašė socialiniuose tinkluose.

Vidaus reikalų ministras Hanno Pevkuras (Hanas Pevkuras) netrukus patvirtino kad E.Kohveras jau sugrįžo į Estiją.

„Kadangi mes pirmiausia norime suteikti Estonui galimybę susitikti su savo šeima, daugiau komentarų mes pateiksime vėliau Tartu mieste Vidaus saugumo tarnybos Pietų skyriuje 15 val.“, – taip, anot atstovo spaudai, sakęs H.Pevkuras.

Metus trukusio neteisingumo pabaiga

Estijos Saugumo policijos (KaPo) pareigūno Estono Kohvero, įkalinto Rusijoje, paleidimas reiškia metus trukusio neteisingumo galą, sakė ministras pirmininkas Taavi Roivas (Tavis Reivas).

„Aš dėkoju Estonui Kohverui ir jo šeimai už neaprašomų sunkumų atlaikymą. Aš dėkoju vidaus reikalų ministrui, KaPo generaliniam direktoriui ir visiems padėjusiems Kohverui išvysti laisvę. Ačiū labai visiems estams, kurie turėjo jėgos tikėti ir viltis, kad Estonas Kohveras grįš namo“, – sakė T.Roivas.

Estijos vyriausybės vadovas padėkojo ir pasaulyje Estijos sąjungininkams pasaulyje, kad jie tvirtai palaikė Estiją, reikalavo nutraukti neteisingumą ir paleisti iš Estijos pagrobtą pareigūną.

„Net pačiais sunkiausiais laikais, svarbu neprarasti tikėjimo teisingumu valstybe“, – sakė jis.

Kiek anksčiau T.Roivas, kuriam šeštadienį sukako 36 metai, pareiškė, kad E.Kohvero grįžimas namo jam yra geriausia gimtadienio dovana.

„Kas būtų pagalvojęs, kad geriausia gimtadienio dovana bus vidaus reikalų ministro telefono skambutis“, – T.Roivas parašė socialiniuose tinkluose.

Estijos užsienio reikalų ministrė Marina Kaljurand taip pat pasveikino E.Kohvero paleidimą į laisvę ir sugrįžimą į Estiją.

„Aš tikrai džiaugiuosi, kad Estonas Kohveras yra grįžęs namo ir dabar yra su savo šeima. Estono Kovero sugrįžimas yra gera naujiena Estijai, visai Europai“, – sakė M.Kaljurand.

„Esame labai dėkingi mūsų draugams, partneriams ir sąjungininkams, palaikiusiems Estiją pastaraisiais metais ir raginusiais Rusiją paleisti Estoną Kohverą“, – sakė M.Kaljurand.

E.Kohverui, Estijos saugumo policijos pareigūnui, Rusijos šiaurės vakarinės Pskovo srities teismas šiemet rugpjūčio 19 dieną skyrė 15 metų kalėjimo.

Rusijos teismas pripažino E.Kohverą kaltu dėl šnipinėjimo, neteisėto Rusijos valstybės sienos kirtimo, neteisėto šaunamojo ginklo laikymo ir jo kontrabandos.

Estijos saugumo policijos (KaPo) pareigūną E.Kohverą pernai rugsėjo 5 dieną sulaikė Rusijos federalinė saugumo tarnyba Estijos ir Rusijos pasienyje. Apieškant šį estų pareigūną, esą rasta didelė suma pinigų ir ginklas.

Kitą dieną Maskvos teismas sankcionavo jo areštą pagal kaltinimą šnipinėjimu. Vėliau E. Kohverui buvo pareikšti nauji kaltinimai – dėl ginklo kontrabandos, neteisėto jo laikymo ir neteisėto Rusijos valstybės sienos kirtimo.

Talinas tvirtina, kad E. Kohveras buvo pagrobtas iš Estijos teritorijos grasinant jam ginklu. Tuo tarpu Rusijos federalinė saugumo tarnyba teigė, kad sulaikė E. Kohverą Rusijos šiaurės vakaruose netoli Estijos sienos, kai jis bandė vykdyti „slaptą operaciją“.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) anksčiau šeštadienį pranešė, kad E.Kohveras buvo iškeistas į Aleksejų Dreseną – buvusį Estijos saugumo pareigūną, atliekantį 16 metų laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą Maskvai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

estai

gali daugiau ruskių šnipų pas save pasirankioti, to šlamšto pas juos pilna, nors vežimu vežk, tad galės ir toliau derėtis, norint iš ruskyno išlaisvinti ką nors užgrobto.

Rusija - bomzai

Vatnikai, prašom varyti į savo rusiją bučiuoti putinui kojų...

tai

Taip ,taip - lėtapėdžiai estai išmainė sučiuptą elitinį rusų žvalgybininką į eilinį estų pareigūną :)))Ar tik jankių pakištos žolės prisirūkėte?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS