Maskva pyksta ant ES dėl incidento Kerčės sąsiauryje – žada atsaką | KaunoDiena.lt

MASKVA PYKSTA ANT ES DĖL INCIDENTO KERČĖS SĄSIAURYJE – ŽADA ATSAKĄ

  • 15

Rusijos užsienio reikalų ministerija Europos Sąjungos sankcijas Rusijos piliečiams, įvestas dėl incidento Kerčės sąsiauryje, pavadino nedraugišku veiksmu ir pažadėjo imtis atsakomųjų priemonių.

„Rusija neliks neatsakiusi į nedraugišką ES veiksmą“, – skelbiama šeštadienį išplatintame Užsienio reikalų ministerijos komentare.

Jame pažymima, kad „Europos Sąjungos Tarybos sprendimas liudija nepagarbą Rusijos Federacijos teisei užtikrinti savo valstybinės sienos apsaugą“.

„Tai neatsakingas kelias, tik skatinantis Kijevą tęsti provokacijų politiką, keliančią grėsmę Rusijos Federacijos ir kitų Juodosios jūros regiono valstybių, įskaitant pačios Europos Sąjungos nares, saugumui“, – sakoma ministerijos komentare.

Penktadienį Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir Kanada paskelbė keliolikai rusų pareigūnų ir kompanijų naujų sankcijų dėl Rusijos „tebesitęsiančios agresijos Ukrainoje“.

Rusija neliks neatsakiusi į nedraugišką ES veiksmą.

„Sankcijos nutaikytos į asmenis ir kompanijas, atliekančias vaidmenį Rusijos nepagrįstose atakose prieš Ukrainos karinius laivus Kerčės sąsiauryje, (...) remiančias Krymo aneksiją ir neteisėtus separatistinės valdžios rinkimus Rytų Ukrainoje“, – sakoma JAV Iždo departamento pranešime.

Keturi iš sankcijų subjektų sąraše minimų asmenų yra pasienio apsaugos ir pakrantės apsaugos pareigūnai, dalyvavę praėjusių metų lapkričio 25-osios incidente, kai Rusijos pajėgos prie Kerčės sąsiaurio apšaudė ir perėmė tris Ukrainos laivus, mėginusius iš Juodosios jūros nuplaukti į ukrainiečių Mariupolio uostą Azovo jūroje, ir taip pat suėmė 24 jų įgulų narius.

JAV Valstybės departamento teigimu, šiems keturiems pareigūnams sankcijas taip pat paskelbė ES ir Kanada.

„Raginame Rusiją nedelsiant sugrąžinti Ukrainai užimtus laivus ir sulaikytus jų įgulų narius bei laikyti Kerčės sąsiaurį ir Azovo jūrą atvirą laivams, plaukiantiems į Ukrainos uostus ir iš jų“, – pranešime cituojamas Valstybės departamento atstovas Robertas Palladino (Robertas Paladinas).

„Taip pat raginame Rusiją gerbti Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą pagal tarptautiniu mastu pripažintas sienas, įskaitant jos teritorinius vandenis“, – pridūrė jis.

Be to, JAV paskelbė sankcijas dviem ukrainiečių separatistams – Aleksejui Naidenkai ir Volodymyrui Vysockiui. Jie prisidėjo organizuojant rinkimus neramiame Rytų Ukrainos regione lapkričio mėnesį. Vašingtonas tą balsavimą vadina „apgaule“.

Tarp gynybos kompanijų, kurioms paskelbtos naujos sankcijos, minimos veiklą Rusijos aneksuotame Kryme vykdančios laivų statybos milžinė „Zelenodolsk“, hidroakustinius prietaisus gaminanti „Okeanpribor“, Rusijos kariuomenę dyzeliniais varikliais aprūpinanti „Zvezda“ ir kariuomenei elektronines dalis tiekianti „Fiolent“.

„Pretekstas įtraukti mūsų tėvynainius į neteisėtus ES sankcijų sąrašus stulbina veidmainiškumu ir cinizmu. Pirmiausia kalbama apie Rusijos Federacijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) Pasienio tarnybos darbuotojus, kurie tvirtai vykdo savo pareigą ginti mūsų šalies valstybines sienas“, – pabrėžė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Anot ministerijos, „mūsų pasieniečių „kaltė“ tik ta, kad jie savo ryžtingais veiksmais užkardė Kijevo valdžios 2018 metų lapkričio 25 dieną organizuotą šiurkščią provokaciją Kerčės sąsiaurio rajone“.

„ES tvirtinimai, kad Rusija „pažeidė tarptautinę teisę“ ir be pagrindo panaudojo jėgą, visiškai neatitinka tikrovės. Kaip žinoma, tą dieną du Ukrainos karinio jūrų laivyno laivai su kadriniais SBU (Ukrainos valstybės saugumo) darbuotojais juose pabandė prasiveržti iš Juodosios į Azovo jūrą pažeidžiant taikaus plaukimo Rusijos teritoriniais vandenimis teisę. Jie pavojingai manevravo, sukeldami pavojų normaliam laivų judėjimui, ir kategoriškai atsisakė paklusti rusų pasieniečių reikalavimams“, – sakoma komentare.

Jame pažymima, kad „Rusijos Federacijos jūrų siena buvo pažeista toje vietoje, kuri dar iki Krymo susivienijimo su Rusija 2014 metų kovą buvo Rusijos teritorija“.

„Ukrainiečių karo laivus ir jų įgulas mūsų pasieniečiai sulaikė visiškai laikydamiesi tarptautinės teisės normų, konstitucijos ir esamų Rusijos Federacijos įstatymų. Ukrainiečių jūreiviai vėliau viešai pripažino provokacinį jiems dalyvaujant suorganizuoto incidento pobūdį“, – nurodo ministerija.

Komentare reiškiamas apgailestavimas, kad „Europos Sąjunga faktiškai solidarizavosi su valdžia Kijeve, „aukštyn kojom“ apvertusioje lapkričio įvykius Kerčės sąsiauryje“.

„Krenta į akis tai, kad šis sprendimas priimtas likus nedaug laiko iki prezidento rinkimų Ukrainoje“, – priduriama jame.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Optimastai Hjumorastai

Ale linksmai pasijuokėm iš pusdurniukų troliukų , iš keleto prorusiškų komentarų . Suteikė linksmo optimizmo šiam vakarėliui .

Keturi Šančiokai

O su visais kaimynais Maskva pykosi . Pvz , 1940 ir 1991 labai pyko ant Lietuvos . 1939 pyko ant Suomijos .2008 pyko ant Gruzijos .2014 pyko ant Ukrainos .... tt....1969 pyko ant Kinijos , bet dabar jau bijo .

Balamutas

Pasaulio žmonijos vystymosi pradžioje buvo beždžionės ir rusai ir visi gyveno Kryme. Iš beždžionių išsivystė žmonės, o rusai kaip buvo rusai, taip ir liko rusai. Žmonės pasklido pasaulyje, o rusai liko Kryme. Dabar šiuo sunkiu metu, kada Lietuvą nualino amerikosai, badaujantys lietuviai suvalgė visus net mažus paukščiukus ir ėmė valgyt čia užklydusius rusakalbius. Kur ritasi pasaulis? Čia buvo žodis iš Švento rašto.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS