Maskva reiškia susirūpinimą dėl įtampos tarp Armėnijos ir Azerbaidžano | KaunoDiena.lt

MASKVA REIŠKIA SUSIRŪPINIMĄ DĖL ĮTAMPOS TARP ARMĖNIJOS IR AZERBAIDŽANO

Maskva pirmadienį išreiškė rimtą susirūpinimą dėl atsinaujinusios įtampos tarp Armėnijos ir Azerbaidžano, pastarajam įrengus patikros punktą prie įvažiavimo į Lačino koridorių – vienintelę sausumos jungtį tarp Armėnijos ir ginčijamo Kalnų Karabacho anklavo.

„Reiškiame rimtą susirūpinimą dėl situacijos Rusijos taikdarių Kalnų Karabache atsakomybės zonoje, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime. – Raginame šalis tuojau pat grįžti prie esamų [ugnies nutraukimo] susitarimų.“

Armėnija ir Azerbaidžanas yra kariavę du karus dėl pastarajam priklausančio Kalnų Karabacho regiono, kur gyventojų daugumą sudaro armėnai.

Sekmadienį atidarytas kontrolės punktas yra pirmasis, kurį Azerbaidžanas įrengė po to, kai 2020 metų karas baigėsi tarpininkaujant Rusijai sudarytomis paliaubomis.

Situacija nėra lengva, jai reikia papildomų pastangų.

Pagal paliaubas Azerbaidžanas privalo užtikrinti saugų judėjimą Lačino koridoriumi, kuriame patruliuoja Rusijos taikdariai.

Tačiau Azerbaidžanas pareiškė, jog sekmadienį 12 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku atidarė kontrolės postą, „kad užkirstų kelią neteisėtam darbo jėgos, ginklų, minų gabenimui“.

Rusijos URM pareiškime taip pat nurodė, jog bet kokie vienašališki žingsniai pažeidžiant tarpininkaujant Rusijai sudarytas paliaubas yra nepriimtini, ir atkreipė dėmesį, kad pastaraisiais mėnesiais trūko pažangos Rusijos tarpininkaujamose nesutaikomų priešininkių derybose.

Ekspertai sako, kad Ukrainoje įklimpusi Rusija nenori dėl Armėnijos gadinti santykių su Azerbaidžaną globojančia Turkija.

„Situacija nėra lengva, jai reikia papildomų pastangų“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Minėtoms šalims reikia suprasti, kad minėto susitarimo įgyvendinimui alternatyvos nėra“, – pridūrė jis.

Armėnija teigia, kad patikros posto Lačino koridoriuje įsteigimu buvo šiurkščiai pažeistas paliaubų susitarimas ir kad tai yra Baku vykdomos Kalnų Karabacho etninio valymo politikos dalis.

Azerbaidžano žingsnį taip pat pasmerkė Vašingtonas ir Paryžius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS