Maskvos rinkėjai atsiliepė į A. Navalno šalininkų raginimą vidurdienį surengti protesto akciją | KaunoDiena.lt

MASKVOS RINKĖJAI ATSILIEPĖ Į A. NAVALNO ŠALININKŲ RAGINIMĄ VIDURDIENĮ SURENGTI PROTESTO AKCIJĄ

Sekmadienį prie Maskvos rinkimų apylinkių susidarė eilės, nes kai kurie rinkėjai atsiliepė į mirusio opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno šalininkų raginimą atiduoti protesto balsus Rusijos prezidento rinkimuose.

AFP žurnalistai dviejose balsavimo apylinkėse vidurdienį (11 val. Lietuvos laiku) pastebėjo didesnį nei anksčiau ryte rinkėjų srautą – kaip ir buvo raginama daryti skelbiant apie protesto akciją „Vidurdienis prieš Putiną“.

A. Navalnas, žymiausias prezidento Vladimiro Putino varžovas, praėjusį mėnesį paslaptingomis aplinkybėmis mirė Arkties kalėjime. Jo našlė Julija Navalnaja paragino žmones vienu metu ateiti į rinkimų apylinkes ir protestuojant gadinti balsavimo biuletenius.

Nuo 2022 metų, kai prasidėjo plataus masto Rusijos karas Ukrainoje, Rusijoje viešas nepritarimas jam buvo slopinamas, o vyriausybės kritikai įkalinami arba priversti bėgti.

IT darbuotojas Aleksandras, atidavęs savo balsą apylinkėje, kurioje anksčiau balsuodavo A. Navalnas, sakė atėjęs, nes tai yra vienas iš nedaugelio būdų protestuoti. „Jei nebūčiau to padaręs, būčiau pasijutęs bailiu“, – sakė 29 metų vyras.

52 metų Jelena sakė, kad žmonės „pernelyg bijo“ gausiai išeiti į gatves: „Nenoriu, kad Rusija, mano tėvynė, būtų tokia... Aš myliu savo šalį, noriu, kad ji būtų laisva".

65 metų pensininkė Natalija sakė, kad atėjo su drauge 38 metų inžiniere Jelena planuodamos sugadinti savo biuletenius A. Navalno atminimui. „Atėjau atsisveikinti su juo. Jis man yra didvyris“, – sakė Natalija. Elena pridūrė: „Tai vienintelė galimybė išreikšti savo nuomonę“.

„Simbolinė akcija“

Socialinėje žiniasklaidoje A. Navalno komandos pasidalytuose vaizduose buvo matyti didesnės rinkėjų eilės kitose balsavimo vietose Maskvoje ir kitur Rusijoje.

Vienoje balsavimo apylinkėje Maskvos pietvakariuose 18-metis moksleivis Leonidas sakė, kad proteste dalyvavo „ne tiek daug žmonių“, bet jis „tiesiog džiaugėsi, kad bent kažkiek žmonių atėjo“.

Šioje mokykloje įkurdintoje rinkimų apylinkėje A. Navalnas, 2013 metais nesėkmingai bandęs tapti Maskvos meru, pasiekė aukščiausią savo rezultatą – 70 proc. balsų.

Vėliau A. Navalnas bandė varžytis su V. Putinu 2018 metų prezidento rinkimuose, tačiau jo kandidatūra buvo atmesta.

33 metų IT darbuotoja Olga Mironenko sakė, kad niekada nebalsavo už V. Putiną, tačiau jai sunku išreikšti savo nuomonę šalyje, kurioje „net socialinėje žiniasklaidoje negalima išreikšti savo nuomonės“.

Ji sakė, kad buvo gera ateiti į rinkimų apylinkę ir būti „su žmonėmis, kurie yra šviesos ir tiesos pusėje“.

21 metų Denisas, dirbantis reklamos srityje, sakė: „Atėjau išreikšti solidarumo su labai svarbiu žmogumi. Tai simbolinė akcija. Šie rinkimai – tai būdas pagerbti A. Navalno atminimą, – sakė jis.

 

GALERIJA

  • Maskvos rinkėjai atsiliepė į A. Navalno šalininkų raginimą vidurdienį surengti protesto akciją
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Koks

Čia navalnas reikėno paklausti kieno krymas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS