A. Merkel: derybos su Talibanu turi tęstis, kad išliktų Afganistane pasiekti pokyčiai | KaunoDiena.lt

A. MERKEL: DERYBOS SU TALIBANU TURI TĘSTIS, KAD IŠLIKTŲ AFGANISTANE PASIEKTI POKYČIAI

Tarptautinė bendruomenė turi palaikyti dialogą su Talibanu, kad apsaugotų bet kokius pasiekimus, padarytus Afganistane per pastaruosius du dešimtmečius, kol ten buvo dislokuotos tarptautinės pajėgos, trečiadienį pareiškė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

„Mūsų tikslas turi būti kiek įmanoma išsaugoti tai, ką pasiekėme per pastaruosius 20 metų, kalbant apie Afganistano pokyčius. Apie tai tarptautinė bendruomenė turi kalbėtis su Talibanu“, – sakė A. Merkel savo kalboje parlamentui.

Per daugybę metų padaryta pažanga, be kita ko, užtikrino galimybę patenkinti būtiniausius žmonių poreikius. Dabar prieigą prie geriamojo vandens turi 70 proc. afganistaniečių, tuo metu prieš dešimtmetį ši dalis siekė 20 proc. šalies gyventojų.

Elektrą namuose turi 9 iš 10 žmonių, tuo metu 2011 metais jų buvo vos 2 iš 10.

Pats Talibano sugrįžimo į valdžią faktas yra „kartus, tačiau mes turime su tuo gyventi“, sakė A. Merkel.

„Daugelis dalykų istorijoje užtrunka ilgą laiką. Todėl mes privalome neužmiršti ir neužmiršime Afganistano“, – pareiškė ji.

„Net jeigu taip neatrodo šią karčią valandą, esu toliau įsitikinusi, kad jokia jėga ar ideologija negali atsilaikyti prieš taikos ir teisingumo siekį“, – kalbėjo A. Merkel, užaugusi komunistinėje Rytų Vokietijoje ir 1989 metais mačiusi režimo žlugimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

NIEKO NESUPRANTU....

Apie kokius "pasiektus pokyčius" čia kalbama? Aplamai nesuprantama - ką JAV teroristai veikė Afganistane 20 metų?Tokia "galinga" Amerika per 20 metų nesugebėjo susitvarkyti su VIENA VALSTYBĖLE....Nesugebėjo per 20 metų iš laukinių padaryti bent kiek civilizuotų žmonių. Geras cirko dresiruotojas per tiek laiko išmokytų karvę medžiais laipioti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS