Mianmaro chunta oficialiai panaikino rinkimų rezultatus | KaunoDiena.lt

MIANMARO CHUNTA OFICIALIAI PANAIKINO RINKIMŲ REZULTATUS

Praėjus beveik šešiems mėnesiams po perversmo, nuvertusio civilinę vyriausybę, karinė chunta Mianmare oficialiai paskelbė 2020 metų lapkričio mėnesį vykusių visuotinių rinkimų rezultatus negaliojančiais.

Rinkimus, vykusius lapkričio 8 dieną, didele balsų persvara laimėjo faktinės tautos lyderės Aung San Suu Kyi partija, tačiau vasario 1 dieną kariškiai perėmė šalies kontrolę.

Kariškiai teigė, kad per rinkimus buvo sukčiaujama, nepaisant to, kad stebėtojai pranešė neaptikę jokių pažeidimų įrodymų. Tai buvo tik antrieji demokratiniai rinkimai nuo 2011 metų, kai Mianmaras išsivadavo iš daug metų trukusio kariškių valdymo.

Perversmas įvyko vos tik prasidedant naujojo parlamento sesijai. Aung San Suu Kyi buvo areštuota kartu su kitais politiniais lyderiais, tam tikslui kariškiai surengė daugybę reidų ir paskelbė nepaprastąją padėtį.

Dabar, praėjus keliems mėnesiams, kariuomenės paskirtos rinkimų komisijos vadovas Thein Soe valstybiniam laikraščiui „Global New Light of Myanmar“ sakė, kad rinkimų rezultatai buvo niekiniai.

Rinkimai neatitiko Konstitucijos ir rinkimų įstatymų, nes nebuvo laisvi ir sąžiningi, tvirtino jis.

Aung San Suu Kyi Nacionalinės demokratijos lygos (NLD) partijos narys naujienų agentūrai dpa sakė, kad rinkimų rezultatų anuliavimo jau seniai buvo laukiama: „Mes jau to tikėjomės. Jie padarys viską, ką galės. Jie daro ir dar blogesnius dalykus nei rinkimų rezultatų panaikinimas“.

Nuo perversmo pradžios Mianmarą apėmė chaosas ir smurtas. Šimtus savo oponentų chunta išžudė, malšindama protestus.

Tuo metu Mianmaro ir taip nestabili sveikatos apsaugos sistema susiduria su stipria koronaviruso banga. Daugelis piliečių nesitestuoja ir nesigydo valstybinėse ligoninėse, nes bijo karinės chuntos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS