Moters diena – už teisę gyventi | KaunoDiena.lt

MOTERS DIENA – UŽ TEISĘ GYVENTI

Prieš 115 metų Jungtinėse Amerikos Valstijose apie 15 tūkst. moterų žygiavo Niujorko gatvėmis, reikalaudamos trumpesnių darbo valandų, geresnio darbo užmokesčio ir teisės balsuoti. Kitais metais Amerikos socialistų partija paskelbė pirmąją Tarptautinę moters dieną, o po 67 m. šią dieną pripažino ir Jungtinių Tautų Organizacija.

Iki šiol kai kuriose pasaulio šalyse moterys kovoja už savo teises karo, smurto ir politikos fone. Daugelyje šalių jos neturi teisės ne tik išreikšti nuomonės, bet ir įgyti išsilavinimą ar vairuoti.

Lietuvoje kovo 8 d. vyksta įvairūs koncertai, padvigubėja gėlių pardavimai, ypač populiaru dovanoti tulpes.

Kinijoje šią dieną daugelis moterų dirba tik pusę dienos.

Italijoje per Tarptautinę moters dieną dovanojami mimozos žiedai. Šios tradicijos kilmė neaiški, tačiau manoma, kad ji pradėta puoselėti Romoje po Antrojo pasaulinio karo.

JAV kovas – Moterų istorijos mėnuo. Kasmet išleidžiama prezidento proklamacija, kuria pagerbiami Amerikos moterų pasiekimai.

Tačiau yra ir skaudi šios dienos prasmė. Pavyzdžiui, moterims Afganistane, Irane, Ukrainoje ir kitose kariaujančiose šalyse iki šiol tenka kovoti už savo teisę apskritai gyventi.

2022 m. Irane vyko protestai, kurie kilo dėl 22 m. Mahsa Amini mirties. Ją pernai rugsėjo 13 d. Teherane suėmė moralės policija už tai, kad tariamai pažeidė griežtas Irano taisykles – nedėvėjo plaukų ir veido dengiančios skarelės. Už tokį pažeidimą buvo žiauriai nužudyta.

Nuo to laiko visoje šalyje tęsėsi demonstracijos, kurių metu daugelis iraniečių – tiek moterų, tiek vyrų – reikalavo geresnių teisių moterims ir politinės vadovybės pokyčių.

Protestų šūkis – „Moteris, gyvenimas, laisvė“. Valdžios institucijos protestus pavadino riaušėmis ir atsakė jėga. Žuvo daugiau kaip 500 žmonių.

2022 m. birželio 24 d. JAV Aukščiausiasis Teismas panaikino teisės aktą, kuris saugojo amerikiečių moterų teisę į abortą. Tai sukėlė visuotinį pasipiktinimą.

Nemažai JAV moterų, norėdamos nutraukti nėštumą, kreipėsi paramos Meksikoje, kur 2021 m. istoriniu sprendimu abortai faktiškai buvo dekriminalizuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

gyvenkit

ar kas draudžia, tik nekiškit prašau tos komunistinės "šventės" man pro langus.

Kacapams vatnikams

Sveikinu visus pidoraškas vatnikus su tarybine moters diena.

to Pil.

ka s tau uždraudė,švęsk,nešk nulinkusias tulpes,pagerk,šiandien Moterų teisių diena,o ne bobų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS