M.Saakašvilis pasiūlė demokratijos stiprinimo planą | KaunoDiena.lt

M.SAAKAŠVILIS PASIŪLĖ DEMOKRATIJOS STIPRINIMO PLANĄ

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, antradienio naktį susumuodamas penkias valandas trukusių politinių diskusijų parlamente rezultatus, pagrindinį dėmesį skyrė Gruzijos ir Rusijos tarpusavio santykiams, kurie pašlijo dar 2004 m., kai jis tapo prezidentu.

„Karas buvo neišvengiamas“

"Mes mėginome padaryti viską, kas įmanoma, kad santykiai normalizuotųsi, bet tai jau nuo mūsų nebepriklausė. Per pastarąjį susitikimą su prezidentu Putinu, kuris vyko, kai jis jau ėjo į premjero pareigas, aš pareiškiau jam, kad Gruzija pasiryžusi atsisakyti įstoti į NATO, atsisakyti Europos Sąjungos, bet kurios kaimynystės politikos, bet padėkite mums išspręsti konfliktus realiais terminais. Atsakymas į šį siūlymą buvo toks, kad Rusija turi savo tikslų dėl Gruzijos ir ji juos pasieks", - sakė M.Saakašvilis.

Pasak jo, šiame pokalbyje su Vladimiru Putinu taip pat dalyvavo Gruzijos parlamento pirmininkas Davidas Bakradzė.

„Kai po šio susitikimo mes pasikeitėme nuomonėmis su D.Bakradze, priėjome prie išvados - tai neišvengiamas karas su Rusija, - pareiškė M.Saakašvilis. - Rusija neatleido Gruzijai sėkmingiausių reformų posovietinėje erdvėje, neatleido ir už savo piliečių klausimus, kodėl Rusijos milicininkai ima kyšius, o Gruzijoje ne, neatleido, kad visi kaimynai ėmė pavyzdį iš Gruzijos, kaip iš sėkmingai kuriamos valstybės.“

Gruzijos prezidentas savo kalboje taip pat sakė, jog, be Rusijos, niekas posovietinėje erdvėje nepripažino Abchazijos ir Pietų Osetijos, ir pažadėjo, kad teisingumas dėl šių Gruzijos regionų netrukus nugalės.

Ištaisė nesusipratimą

Dieną prieš tai laikraštis „The Wall Street Journal“ citavo M.Saakašvilio žodžius, esą Gruzijos viltys įstoti į NATO ir atkurti teritorinį vientisumą yra palaidotos.

"Tai tragiška. Tai reiškia, kad rusai kovojo dėl teisingų priežasčių", - tokie M.Saakašvilio žodžiai buvo cituojami straipsnyje.

"Laikraštis jau atsiprašė", - per politinius debatus parlamente sakė M.Saakašvilis.

Gruzijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Giga Bokerija savo ruožtu pareiškė, kad M.Saakašvilio žodžiai tame interviu buvo neteisingai interpretuoti.

"Realiai prezidentas pareiškė, jog jeigu Rusija savo veiksmais pasieks tikslą užblokuoti Gruzijos stojimą į NATO, tai bus tragedija", - pirmadienį žurnalistams sakė G.Bokerija.

Ragino plėtoti demokratiją

Kreipdamasis į parlamento narius, M.Saakašvilis taip pat pasiūlė opozicijos lyderiams ir kitiems politiniams subjektams dalyvauti diskusijoje Gruzijos demokratinės plėtotės klausimais.

„Aš siūlau paskirti pirmalaikius tiesioginius Tbilisio mero rinkimus 2010 metų gegužės 30 dieną, - sakė šalies vadovas. - Laikas pereiti nuo rėkimo gatvėje prie politinio rungtyniavimo.“

Be to, M.Saakašvilis pareiškė, jog būtina atriboti teisėjus nuo bet kokio išorinio poveikio.

"Noriu pasiūlyti konkretų įstatymo projektą, kuris sugriežtintų bausmę bet kuriems asmenims, tarp jų valdžios atstovams, mėginsiantiems daryti kokį nors spaudimą teisėjams per teismo procesus", - pareiškė jis.

Gruzijos prezidentas ragino plėtoti žiniasklaidos laisvę ir siūlė užtikrinti opozicinėms televizijoms palydovinį laidų transliavimą.

Opozicionieriams - po 13 parų

Prie Gruzijos parlamento jau ne pirmą savaitę vyksta protestai. Antradienį Tbilisio teismas paskyrė administracinę 13 dienų arešto bausmę septyniems iš aštuonių išvakarėse sulaikytų jaunimo organizacijos "Prisijunkite" narių.

Maždaug dvidešimt šios organizacijos narių pirmadienį iš ryto surengė sėdimąją akciją prie įėjimo į parlamento pastatą. Su megafonais rankose jie laukė, kada atvyks į parlamentą prezidentas M.Saakašvilis, kad dar kartą pareikalautų jo atsistatydinimo.

Maždaug prieš valandą iki prezidento atvykimo į parlamentą jaunųjų opozicionierių akciją išvaikė policija. Aštuoni organizacijos "Prisijunkite" nariai buvo sulaikyti.

Teisme jiems buvo pateiktas kaltinimas pasipriešinimu policijai. Vienas iš aštuonių opozicionierių buvo paleistas iš teismo salės. Teismas jam paskyrė 400 larių (beveik 600 litų) nuobaudą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS