N. Pelosi pradėjo kelionę po Aziją: temdo Taivano šešėlis | KaunoDiena.lt

N. PELOSI PRADĖJO KELIONĘ PO AZIJĄ: TEMDO TAIVANO ŠEŠĖLIS

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) pirmadienį pradėjo kelionę po Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną, gaubiamą išskirtinio slaptumo skraistės ir vykstančią smarkiai padidėjus įtampai santykiuose su Kinija dėl Taivano.

Iki šiol nebuvo jokios oficialios informacijos, ar N. Pelosi kelionės metu užsuks į Taivaną. Pirmiausia ji atvyko į Singapūrą, kur susitiko su ministru pirmininku Lee Hsienu Loongu (Li Sienu Lungu), paraginusiu Atstovų Rūmų pirmininkę siekti „stabilių“ santykių su Pekinu.

Amerikos prekybos rūmai Singapūre vėliau pirmadienį rengia kokteilių priėmimą, kurio svečių sąraše yra ir N. Pelosi pavardė. 

Numatyta, kad Atstovų Rūmų pirmininkė taip pat aplankys Malaiziją, Pietų Korėją ir Japoniją. Visgi rengiantis šiai kelionei labiausiai aptarinėtas klausimas buvo galimas jos apsilankymas Taivane.

Pranešimai apie galimą N. Pelosi vizitą į salą papiktino Pekiną ir sukėlė nerimą net Baltuosiuose rūmuose, prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) bandant sumažinti didžiulę įtampą santykiuose su Kinija.

Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga. Jis griežtai įspėjo, kad N. Pelosi vizitą laikytų didele provokacija.

Po kelias dienas trukusių intensyvių spėlionių JAV žiniasklaidoje Atstovų Rūmų pirmininkės biuras sekmadienį, kai jos lėktuvas jau buvo pakilęs į orą, pagaliau patvirtino, kad ji vyksta į Aziją. 

„Kelionės metu daugiausiai dėmesio bus skiriama abipusiam saugumui, ekonominei partnerystei ir demokratiniam valdymui Indijos ir Ramiojo vandenynų regione“, – sakoma N. Pelosi biuro pranešime.

„Mūsų delegacija surengs aukšto lygio susitikimų, per kuriuos aptarsime, kaip galėtume toliau plėtoti mūsų bendrus interesus ir vertybes“, – rašoma jame.

Pranešime apie Taivaną neužsimenama.

Tačiau JAV politikų ir pareigūnų vizitai į Taivaną paprastai laikomi paslaptyje, kol delegacijos atvyksta į salą.

Pasipylus spėlionėms, pirmadienį CNN ir Taivano TVBS, remdamiesi neįvardytais šaltiniais, pranešė, kad N. Pelosi iš tiesų planuoja apsilankyti saloje.

Vienas taivaniečių pareigūnas tvirtino, kad tikimasi, jog ji liks Taivane per naktį. Kada tiksliai N. Pelosi atvyks į Taibėjų, neaišku.

N. Pelosi lydi Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gregory Meeksas (Gregoris Miksas), taip pat keli Atstovų Rūmų Nuolatinio žvalgybos komiteto ir Atstovų Rūmų Ginkluotųjų pajėgų komiteto nariai.

Tuo metu tūkstančiai Indonezijos ir JAV karių pirmadienį pradėjo dvi savaites truksiančias bendras karines pratybas.

Vašingtonas sakė, kad šios pratybos nėra nukreiptos prieš kurią nors šalį. Tačiau Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės reiškia susirūpinimą dėl vis agresyvesnių Kinijos veiksmų Ramiajame vandenyne.

„Parako statinė“

Kinijos valstybinis dienraštis „Global Times“ iškėlė prielaidą, kad N. Pelosi, norėdama nusileisti Taivano oro uoste, gali pasinaudoti „skubia dingstimi, pavyzdžiui, lėktuvo gedimu ar būtinybe papildyti degalus“.

„Jei ji išdrįs sustoti Taivane, tai bus akimirka, kai Taivano sąsiauryje bus padegta parako statinė“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė buvęs „Global Times“ redaktorius, apžvalgininkas Hu Xijinas (Hu Sidzinas).

Kinijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį perspėjo, kad N. Pelosi vizitas sukeltų „rimtą grėsmę taikai ir stabilumui“ Taivano sąsiauryje.

„Jei Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi apsilankys Taivane, Kinija imsis ryžtingų ir griežtų atsakomųjų priemonių savo suverenumui ir teritoriniam vientisumui apginti“, – sakė ministerijos atstovas Zhao Lijianas (Džao Lidzianas).

„Palaukime ir pamatysime, kokių priemonių bus imtasi, jei ji išdrįs nuvykti“, – pridūrė jis. 

Taivanas, turintis 23 mln. gyventojų, gyvena nuolatinės Kinijos invazijos grėsmės sąlygomis. Pekino režimo žvanginimas ginklais suintensyvėjo valdant prezidentui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui).

JAV laikosi „strateginio dviprasmiškumo“ politikos Taivano gynybos klausimu ir aiškiai neįvardija, ar gintų salą karinėmis priemonėmis Kinijos invazijos atveju.

Nors JAV, kaip ir dauguma kitų valstybių, diplomatiškai pripažįsta Pekiną, jos taip pat remia Taivano demokratinę vyriausybę ir pasisako prieš bet kokius bandymus keisti salos statusą.

Amerikos pareigūnai dažnai diskretiškai apsilanko Taivane, siekdami išreikšti paramą, tačiau N. Pelosi atvykimas neabejotinai sulauktų išskirtinio dėmesio. Tai būtų aukščiausio rango išrinkto amerikiečių pareigūno apsilankymas Taivane nuo 1997 metų, kai saloje viešėjo tuometinis Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas (Niutas Gingričas). Tačiau tuomet Kinijos įsiveržimas į salą buvo laikomas mažiau tikėtinu.

Taivano vyriausybė galimo N. Pelosi vizito nekomentavo, o vietos žiniasklaidoje Atstovų Rūmų pirmininkės kelionės tema nušviesta minimaliai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS