Naujas Graikijos ir Turkijos derybų ratas paskirtas kovo 16 dieną | KaunoDiena.lt

NAUJAS GRAIKIJOS IR TURKIJOS DERYBŲ RATAS PASKIRTAS KOVO 16 DIENĄ

NATO narės Graikija ir Turkija ateinančią savaitę Atėnuose surengs naują derybų ratą, siekdamos išspręsti savo nesutarimus dėl sienų ir teisių į energijos išteklius Viduržemio jūros rytuose, trečiadienį pranešė graikų Užsienio reikalų ministerija.

Anot ministerijos, naujas derybų raundas vyks Graikijos sostinėje kovo 16 dieną. Ankstesnį kartą Ankaros ir Atėnų atstovai susitiko sausio 25 dieną Stambule.

Susitikimas Turkijos didžiausiame mieste, sušauktas spaudžiant Europos Sąjungai, buvo abiejų šalių pirmasis tiesioginis kontaktas per beveik penkerius metus ilgamečiame ginče.

Per tą susitikimą nebuvo pasiekta jokio proveržio, bet buvo sutarta tęsti dialogą Atėnuose. Kito derybų rato data tuomet nebuvo paskelbta.

Atėnai ir Ankara 2002–2016 metais iš viso surengė 60 derybų raundų, bet taip ir neišsprendė ginčo, kuris tęsėsi kone visą praėjusį amžių ir beveik nuvedė iki karo 1996-aisiais.

Pernai priešiškumas vėl atsinaujino, Ankarai pasiuntus karinių jūrų pajėgų lydėtą išteklių žvalgymo laivą į vandenis šalia Turkijos pakrantės, į kuriuos pretenduoja Atėnai, remiami ES.

Turkija piktinasi, kad Graikija naudodamasi savo salų tinklu reiškia pretenzijas į didžiules Egėjo ir Viduržemio jūrų akvatorijas.

Abi valstybės grindžia savo pretenzijas virtine kelių dešimtmečių senumo paktų ir tarptautinių susitarimų.

Susitikimas Stambule buvo surengtas staiga atgijus diplomatiniams kontaktams, siekiant atšildyti vis prastėjančius dvišalius ryšius. Dėl įtampos santykiuose buvo įšaldytos su Turkija vestos derybos dėl narystės ES.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

pirmiausia nato generolas privalo savarankiskai nusprest ar gali turkai priklausyti nato bendraudami su rusais o bidonas negali kistis i nato reikalus nes jam iki beprotnamio 1 zingsnis o hilari zydelka jau gvantaname;;;;;;;;;;;;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS