JK parlamentarai per pirmą balsavimą pritarė B. Johnsono „Brexito“ susitarimui | KaunoDiena.lt

JK PARLAMENTARAI PER PIRMĄ BALSAVIMĄ PRITARĖ B. JOHNSONO „BREXITO“ SUSITARIMUI

Naujai išrinktas Jungtinės Karalystės parlamentas penktadienį preliminariai pritarė premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) parengtai išstojimo iš Europos Sąjungos sutarčiai.

Bendruomenių Rūmai, kuriuose dabar tvirtą daugumą turi B. Johnsono Konservatorių partija, 358 balsais prieš 234 nubalsavo už susitarimą, anksčiau šiais metais suderintą su Briuseliu. Tai padės premjerui tesėti rinkimų kampanijos pažadą – bet kokia kaina „įvykdyti „Brexitą“ iki sausio 31 dienos.

Tačiau ši skuba didina pavojų, kad Londonui ir Briuseliui iki numatyto galutinio termino ateinančių metų pabaigoje gali nepavykti sudaryti susitarimo dėl tolesnių prekybos ryšių.

Per praėjusios savaitės pirmalaikius rinkimus B. Johnsono Konservatorių partija gavo 365 mandatus 650 vietų Bendruomenių Rūmuose.

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija, užleidusi valdžią konservatoriams nuo 2010 metų ir krečiama vidinių konfliktų dėl JK vietos pasaulyje, patyrė savo didžiausią pralaimėjimą nuo 1935-ųjų.

Per praeitą savaitę vykusius rinkimus toriai perėmė parlamento kontrolę, todėl beveik nebeliko abejonių, kad JK taps pirmąja iš Europos Sąjungos pasitraukusia nare, nutraukdama beveik pusę šimtmečio trukusią narystę.

„Dabar yra metas veikti drauge kaip vienai atgaivintai šaliai, vienai Jungtinei Karalystei, kupinai atnaujinto pasitikėjimo savo nacionaliniu likimu ir galiausiai pasiryžusiai pasinaudoti dabar priešais mus esančiomis galimybėmis“, – prieš penktadienio balsavimą įstatymų leidėjams sakė B. Johnsonas.

„Tai bus padaryta. Tai baigsis. Apgailėtina pastarųjų trejų su puse metų istorija baigsis, ir mes galėsime žengti pirmyn“, – pridūrė jis.

Galutinis balsavimas dėl B. Johnsono siūlomų išstojimo sąlygų įvyks įstatymų leidėjams sausio pradžioje sugrįžus į darbą po kalėdinių atostogų, greičiausiai – sausio 9-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS