Norvegijoje – naftos ir dujų gavybos įmonių darbuotojų streikai: prašo didesnių algų | KaunoDiena.lt

NORVEGIJOJE – NAFTOS IR DUJŲ GAVYBOS ĮMONIŲ DARBUOTOJŲ STREIKAI: PRAŠO DIDESNIŲ ALGŲ

Norvegijoje antradienį trijų naftos ir dujų gavybos įmonių darbuotojai dėl nepasitenkinimo atlyginimų dydžiais pradėjo streiką, o trečiadienį prie jų gali prisijungti dar keturių angliavandenilių telkinių darbuotojai.

Jei streikai išplis, iki savaitės pabaigos naftos gavyba Norvegijoje gali sumažėti 15 proc., o gamtinių dujų – beveik 25 proc., skelbia Vokietijos visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“, remdamasi ekspertų prognozėmis.

Norvegijos energetikos milžinė „Equinor“, kurią cituoja agentūra „Reuters“, jau paskaičiavo, kad antradienį dėl streikų naftos ir dujų gavyba kris 89 tūkst. barelių (naftos ekvivalentu) per parą, iš kurių 27,5 tūkst. barelių sudaro dujos.

Pagrindinis streikuojančiųjų reikalavimas – didinti darbo užmokesčius pagal infliaciją.

Anksčiau kompanijų vadovai bandė su profesinių sąjungų lyderiais pasirašyti susitarimą dėl atlyginimų, tačiau streikui vadovaujančios profsąjungos „Lederne“ nariai nesutiko su siūlomomis sąlygomis. Kitų profesinių sąjungų nariai į streiką kol kas neįsitraukė, dirba kaip įprastai.

Norvegija yra antra pagal dydį angliavandenilių gamintoja Europoje po Rusijos. Iki Rusijos karo Ukrainoje ši Skandinavijos valstybė išgaudavo apie 4 mln. barelių naftos ekvivalento, beveik po lygiai naftos ir dujų, ir patenkindavo beveik ketvirtadalį Europos Sąjungos gamtinių dujų poreikio. Prasidėjus karui, Norvegijos kompanijos įsipareigojo padidinti gavybą iki tokio lygio, kad šalis patenkintų 40 proc. ES dujų paklausos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS