Nyderlandų premjeras M. Rutte sieks ketvirtos kadencijos | KaunoDiena.lt

NYDERLANDŲ PREMJERAS M. RUTTE SIEKS KETVIRTOS KADENCIJOS

  • 0

Nyderlandų premjeras liberalas Markas Rutte (Markas Riutė) patvirtino sieksiąs būti perrinktas ketvirtajai kadencijai, nes nori ir toliau vadovauti šalies pastangoms įveikti koronaviruso pandemiją.

„Esu įsitikinęs, kad turiu idėjų ir energijos tęsti darbą“, – šeštadienį paskelbtame interviu dienraščiui „De Telegraaf“ pareiškė M. Rutte.

„Noriu vesti šalį per šį didžiulį išbandymą“, – sakė jau dešimtmetį vyriausybei vadovaujantis 53-ejų politikas.

M. Rutte vadovaujama Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD) taip pat patvirtino, kad jis kandidatuos 2021 metų kovo 17-osios Nyderlandų parlamento rinkimuose.

VVD populiarumu gerokai lenkia kitas partijas. Naujausia viešosios nuomonės tyrimų instituto IPSOS apklausa rodo, kad M. Rutte partija gautų 42 iš 150 mandatų žemuosiuose parlamento rūmuose.

Antroje vietoje būtų antiislamiškų pažiūrų parlamentaro Geerto Wilderso (Gerto Vilderso) vadovaujama kraštutinės dešinės Laisvės partija su 20, o trečioje  – krikščionys demokratai su 17 mandatų.

M. Rutte per 10 vadovavimo vyriausybei metus pelnė tvirto vadovo reputaciją ir yra giriamas už tai, kaip tvarkosi su  koronaviruso pandemija. 

Nyderlanduose kilus COVID-19 protrūkiui, VVD populiarumas smarkiai išaugo – daugiausia dėl to, kad M. Rutte įvedė vadinamąjį „protingą karantiną", kur efektyviausiomis kovos su virusu priemonėmis laikomas artimo fizinio kontakto su kitais žmonėmis vengimas ir rankų plovimas, o ne visiškas visuomeninio gyvenimo ir ekonomikos sustabdymas.

Pasak IPSOS, vasarą priblėsęs partijos populiarumas pastarosiomis savaitėmis vėl išaugo, nepaisant naujų griežtų suvaržymų, tokių kaip visų restoranų, barų ir kanapių kavinių uždarymas, įvedimo.  

Viešosios nuomonės tyrimų instituto duomenimis, nors vyriausybė šiuo metu susilaukia daugiau kritikos nei per pirmąją koronaviruso bangą, 62 proc. šalies rinkėjų pasitiki VVD vadovaujama centro dešinės koalicija, kurią sudaro keturios partijos.

Nuo 2010-ųjų, kai tapo pirmuoju nuo 1918 metų Nyderlandų premjeru išrinktu liberalu, M. Rutte vadovauja jau trečiai koalicijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS