Nyderlandų premjeras patvirtino: Ukrainai bus perduoti naikintuvai F-16 | KaunoDiena.lt

NYDERLANDŲ PREMJERAS PATVIRTINO: UKRAINAI BUS PERDUOTI NAIKINTUVAI F-16

Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte (Markas Riutė) sekmadienį per Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitą patvirtino, kad Kyjivui bus perduoti naikintuvai F-16.

„Nyderlandai ir Danija įsipareigoja perduoti Ukrainai naikintuvus F-16, kai tik bus įvykdytos tokiam perdavimui būtinos sąlygos“, – sakė M. Rutte, praėjus dviem dienoms po to, kai Vašingtonas sutiko, kad Nyderlandai ir Danija galėtų tiekti šiuos JAV pagamintus naikintuvus Ukrainai.

V. Zelenskis savo ruožtu socialiniame tinkle „Telegram“ sakė, kad Nyderlandai atsiųs Ukrainai 42 naikintuvus F-16

„Šiandien žengiame dar vieną žingsnį stiprinant Ukrainos oro gynybos skydą. F-16. Lėktuvai, kuriuos naudojame tam, kad neleistume Rusijos teroristams patekti į Ukrainos miestus ir kaimus“, – rašė V. Zelenskis, pavadindamas tai proveržio susitarimu.

V. Zelenskis: tai – istorinis sprendimas

Šis sprendimas mums yra „absoliučiai istorinis, galingas ir įkvepiantis“, sakė V. Zelenskis bendroje spaudos konferencijoje su M. Rutte.

„Tai dar vienas žingsnis stiprinant Ukrainos oro gynybos skydą“, – pabrėžė jis.

Išsamesnė informacija apie lėktuvų pristatymą Ukrainai nebuvo atskleista. Visgi V. Zelenskis socialiniame tinkle „Telegram“ sakė, kad Nyderlandai atsiųs Ukrainai 42 naikintuvus F-16.

Olandai ir danai vadovauja planui mokyti Ukrainos pilotus valdyti JAV pagamintus orlaivius, o mokymai gali būti baigti jau kitų metų pradžioje.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Maskva į Ukrainą siunčiamus Vakarų naikintuvus F-16 laikys branduoline grėsme, nes jie gali nešti atominius ginklus.

Šeštadienį V. Zelenskis aplankė Švediją, kur su ministru pirmininku Ulfu Kristerssonu (Ulfu Kristersonu) galutinai suderino klausimą dėl šarvuočių CV90 gamybos Ukrainoje ir Ukrainos pilotų dalyvavimo Švedijos naikintuvų „Gripen“ bandymuose.

Gairės: karas Ukrainoje, Nyderlandai, naikintuvai Ukrainai, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS