Nyderlanduose prasidėjo parlamento rinkimai | KaunoDiena.lt

NYDERLANDUOSE PRASIDĖJO PARLAMENTO RINKIMAI

  • 0

Milijonai olandų rinkėjų trečiadienį balsuoja svarbiuose visuotiniuose rinkimuose, temdomuose pikto diplomatinio kivirčo su Turkija, o didžiausia intriga juose – koks bus rinkėjų verdiktas kraštutinių dešiniųjų parlamentarui Geertui Wildersui (Gertui Vildersui).

Po pernai Senąjį žemyną sukrėtusio „Brexit“ referendumo Didžiojoje Britanijoje ir Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pergalės JAV prezidento rinkimuose šis balsavimas Nyderlanduose laikomas savotišku lakmuso popierėliu, parodysiančiu kraštutinių dešiniųjų ir populistinių partijų populiarumą prieš vėliau šiais metais kitose Europos valstybės vyksiančius rinkimus.

Kadenciją baigiančiam vyriausybės vadovui Markui Rutte (Markui Riutei) surėmus ietis su savo antiislamiškų ir antiimigracinių pažiūrų varžovu G.Wildersu, viešosios nuomonės apklausos rodė, kad rinkimų išvakarėse nemaža dalis iš 12,9 mln. olandų rinkėjų dar nebuvo apsisprendę, už kurią politinę jėgą atiduos savo balsą.

Dauguma balsavimo apylinkių trečiadienį atsidarė 7 val. 30 min. (8 val. 30 min. Lietuvos laiku) ir veiks iki 21 val. (22 Lietuvos laiku). Pasibaigus balsavimui, netrukus turėtų pasirodyti balsavusių rinkėjų apklausų duomenys.

„Kai žmonės ieško lyderio, jie žvelgia į mane“, – sakė M.Rutte paskutiniuose televizijos debatuose antradienį vėlai vakare.

M.Rutte, liberalios pakraipos Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD) lyderis, siekia galimybės trečią kadenciją vadovauti vyriausybei ir 17 mln. gyventojų turintiems Nyderlandams, kurie yra viena didžiausių euro zonos ekonomikų ir vieni iš Europos Sąjungos valstybių steigėjų.

G. Wildersas buksuoja

Antradienį vėlai vakare paskelbti paskutinės viešosios nuomonės apklausos rezultatai rodo, kad M.Rutte šiek tiek padidino atotrūkį nuo G.Wilderso. Remiantis šios apklausos rezultatais, premjero VVD turėtų surinkti daugiausiai balsų ir 150 vietų parlamente užsitikrinti 24–28 vietas.

Tuo tarpu G.Wildersas, regis, vėl buksuoja – prognozuojama, kad jo ultradešinioji Laisvės partija (PVV) liks antroje vietoje ir gaus 19–22 vietas. Visgi šiai partijai tai būtų kur kas geresnis rezultatas nei ankstesniuose rinkimuose, per kuriuos ji gavo 12 vietų.

Siekdamas išryškinti tai, kaip jis skiriasi nuo karštakošio, pomėgiu reikštis socialiniame tinkle „Twitter“ garsėjančio G.Wildserso, M.Rutte akcentavo savo šešerių metų darbo prie vyriausybės vairo pasiekimus, pirmiausia ūkio augimą ir stabilumą.

Politinę situaciją prieš pat rinkimus netikėtai komplikavo diplomatinis konfliktas su Turkija, kurios prezidentas Recepas Tayyipas Erodganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pažėrė virtinę užgaulių pareiškimų Nyderlandų atžvilgiu. Jo įtūžį išprovokavo olandų pareigūnų sprendimas neleisti keliems turkų ministrams sudalyvauti Ankaros politikai palaikyti skirtame mitinge Roterdame.

Ryžtingas M.Rutte vadovavimas šios diplomatinės krizės metu, įskaitant jo sprendimą neleisti šalyje nutūpti vieno turkų ministro lėktuvui, regis, padėjo premjerui pelnyti politinių taškų ir pagerino jo įvaizdį olandų akyse.

G.Wilderso PVV ant kulnų lipa tradicinės olandų politinės partijos, tokios kaip „Kriksčionių demokratų kvietimas“ (CDA), kuriam prognozuojamos 19–21 vieta, ir Demokratų partija (D66), galinti laimėti 17–19 vietų.

Tiek CDA, tiek D66 būtų labiausiai tikėtini koalicijos partneriai premjero VVD, kuri, kaip ir dauguma olandų partijų, atsisako bendradarbiauti su G.Wildersu dėl jo kurstančios retorikos.

G.Wildersas žada uždaryti šalies sienas musulmonams imigrantams, uždaryti mečetes ir uždrausti pardavinėti Koraną. Jis taip pat nori „Nexit“ – Nyderlandų pasitraukimo iš ES.

Europą užklupus migrantų krizei, radikalios G.Wilderos pažiūros padėjo jam pelnyti dalies rinkėjų palaikymą. Tačiau nemažai daliai olandų jos tebėra nepriimtinos.

„Jis turi teisę reikšti savo nuomonę, bet jis niekada nesiūlo jokių sprendimų. Jis tik kursto baimę“, – sakė 26 metų Nielsas (Nilsas), antradienio vakarą viename Hagos barų stebėjęs televizijos debatus.

Jei PVV po šių rinkimų turės vieną didžiausių frakcijų parlamente, G.Wildersą bus sunku ignoruoti.

Piktos „Twitter“ žinutės

Olandai didžiuojasi savo konsensusu grindžiama politika, o koalicijai po rinkimų sulipdyti vidutiniškai reikia trijų mėnesių įtemptų derybų. Apžvalgininkai prognozuoja, kad šįkart 76 vietų daugumai parlamente užsitikrinti gali reikėti keturių ar net penkių partijų.

M.Rutte koalicijos mažesniosios partnerės – Darbo partijos – lyderis Lodewijkas Asscheris (Lodeveikas Ascheris) antradienį vakare negailėjo kandžios kritikos G.Wildersui.

„Du dešimtmečius esate parlamento narys. Parašėte tūkstančius piktų „Twitter“ žinučių, bet nepasiūlėte nė vieno sprendimo. Silpninate ir skaldote Nyderlandus“, – sakė politikas.

Tradicinės Darbo partijos populiarumas šįmet smarkiai sumenko. Tuo tarpu kairiojo sparno žaliųjų partija „GroenLinks“ ir jai vadovaujantis charizmatiškas 30-metis Jesse Klaveras (Jesė Klaveras) džiaugiasi pastebimai išaugusiu visuomenės palaikymu.

J.Klaveras sakė, jog atėjo laikas išrinkti naują valdžią, ir paragino Nyderlandus priimti daugiau pabėgėlių.

J.Klavero partijai prognozuojamos 16–18 vietų, todėl šiam jaunam politikui gali tekti svarbus vaidmuo formuojant būsimą koaliciją.

GALERIJA

  • Nyderlanduose prasidėjo parlamento rinkimai
  • Nyderlanduose prasidėjo parlamento rinkimai
  • Nyderlanduose prasidėjo parlamento rinkimai
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS