O. Scholzo partija iš esmės keičia požiūrį į Rusiją | KaunoDiena.lt

O. SCHOLZO PARTIJA IŠ ESMĖS KEIČIA POŽIŪRĮ Į RUSIJĄ

Vokietijos Socialdemokratų partijos suvažiavimo nutarimo projekte teigiama, kad „kol Rusijoje niekas iš esmės nepasikeis, Europoje turi būti sukurtas saugumas nuo Rusijos“.

Taip rašo „Deutsche Welle“, praneša „Ukrinform“.

Vokietijos socialdemokratų partija (SPD) pripažino savo pačios politikoje Rusijos atžvilgiu pastaraisiais dešimtmečiais padarytas klaidas. Šeštadienį Berlyne vykusiame partijos kongrese kalbėjęs SPD pirmininkas Larsas Klingbeilas pavadino klaida „greičiau neatsiriboti nuo Putino sistemos“ dėl agresyvaus Rusijos karo prieš Ukrainą.

Socialdemokratų frakcijos Bundestage lyderis Rolfas Mützenichas taip pat pripažino, kad „visiškai neįvertino“ Putino imperinio mąstymo.

Suvažiavime kalbėjęs Vokietijos kancleris Olafas Scholzas teigė, kad Rusija, 2022 metais užpuldama Ukrainą, visiškai sugriovė abipusį supratimą apie taiką ir saugumą Europoje. „Turi būti aišku, kad sienos Europoje nebegali būti keičiamos jėga“, – sakė Vokietijos vyriausybės vadovas.

L. Klingbeilo teigimu, Rusija atsisveikino su bendro saugumo ir bendrų vertybių sistema, todėl šiandien „kalbame apie saugumo nuo Rusijos organizavimą“. Ši tezė įrašyta ir suvažiavimo nutarimo projekte. Nors 2021 metų rinkimų programoje buvo rašoma, kad „taiką Europoje galima pasiekti ne veikiant prieš Rusiją, o tik su ja“, suvažiavime svarstytoje rezoliucijoje buvo išdėstyta priešinga mintis: „kol Rusijoje niekas iš esmės nepasikeis, Europoje turi būti sukurtas saugumas nuo Rusijos“.

Rusijos agresijos karas prieš Ukrainą rodo, „kad ne visada teisingai įvertinome pastarųjų metų įvykius“, rašoma partijos valdybos pristatytame nutarimo projekte. Dokumente klaidinga pripažįstama ilgai puoselėta mintis, kad ekonominių ryšių stiprinimas prisidės prie Rusijos demokratizacijos. Tai lėmė, kad Vokietija tapo „vienašališkai priklausoma nuo Rusijos energetikos politikos srityje“.

„Kol Rusija siekia imperialistinio tikslo – užkariauti ir engti suverenias valstybes, tol santykių su ja normalizuoti negalima“, – pabrėžiama SPD suvažiavimo nutarimo projekte.

Nuo tada, kai 2022 metų vasarį prasidėjo visapusis Rusijos karas Ukrainoje, Vokietijos socialdemokratai buvo kaltinami ilgai neįvertinę Maskvos keliamos grėsmės saugumui.

Gairės: Olafas Scholzas, karas Ukrainoje, vokietija, Europos saugumas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS