Odesoje griaudėjo sprogimai, mieste lankantis Graikijos premjerui ir V. Zelenskiui | KaunoDiena.lt

ODESOJE GRIAUDĖJO SPROGIMAI, MIESTE LANKANTIS GRAIKIJOS PREMJERUI IR V. ZELENSKIUI

  • 0

Ukrainos pietuose esančioje Odesoje trečiadienį per ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio ir Graikijos ministro pirmininko Kiriako Micotakio (Kyriakos Mitsotakis) vizitą griaudėjo sprogimai, pranešė jis žurnalistams.

Per šį išpuolį vizito metu žuvo penki žmonės, naujienų agentūrai AFP pranešė Ukrainos karinis jūrų laivynas.

„Patvirtiname išpuolį prieš Odesos miesto uosto infrastruktūrą. Patvirtiname, kad žuvo penki žmonės. Taip pat yra sužeistųjų“, – AFP sakė atstovas spaudai Dmytro Pletenčukas, patvirtindamas, kad išpuolis įvyko tuo metu, kai Graikijos delegacija su Ukrainos prezidentu lankėsi uoste.

Rusija pareiškė, kad jos smūgis Ukrainos Odesoje pataikė į jūrinių dronų gamybos objektą.

Graikija griežtai kritikuoja Maskvos invaziją ir yra suteikusi Ukrainai humanitarinės pagalbos bei ginklų, įskaitant pėstininkų kovos mašinas, Kalašnikovo automatus, paleidimo įrenginius ir šaudmenis.

„Išgirdome sirenas ir sprogimus, kurie vyko netoli mūsų. Neturėjome laiko pasitraukti į slėptuvę“, – sakė K. Micotakis.

„Tai labai intensyvi patirtis [...]. Tikrai skiriasi skaityti apie karą laikraščiuose ir girdėti jį savo ausimis, matyti savo akimis“, – pridūrė premjeras.

Ukrainos prezidentas pareiškė, kad per išpuolį buvo sužeista ir žuvo žmonių, tačiau tikslaus skaičiaus nepateikė.

„Matote, su kuo susiduriame. Jiems nerūpi, kur jie smogs“, – per bendrą spaudos konferenciją teigė V. Zelenskis.

Rusų gynybos ministerija socialiniuose tinkluose vėliau nurodė, kad raketų smūgis buvo suduotas „angare Odesos komercinio uosto teritorijoje, kuriame Ukrainos ginkluotosios pajėgos koviniam naudojimui rengė bepiločius“ antvandeninius dronus.

Pietinio Odesos miesto apšaudymas atsinaujino po to, kai Rusija praėjusią vasarą nutraukė susitarimą dėl Ukrainos eksporto per Juodąją jūrą apsaugos.

K. Micotakio teigimu, susitikimo metu V. Zelenskis papasakojo apie „uosto svarbą ir apie tai, kas šiuo metu daroma siekiant atkurti ir sustiprinti Ukrainos jūrų kelią“.

Maskvai 2023-aisiais pasitraukus iš susitarimo dėl grūdų, Ukraina sukūrė saugomą jūrų koridorių, kuris padėtų jai toliau eksportuoti produkciją per Juodąją jūrą, laikantis pakrantės, o ne keliaujant per atvirus vandenis.

Praėjusią savaitę ukrainiečių infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas pranešė, kad vasarį Ukraina per Odesos uostus eksportavo daugiau grūdų nei bet kurį kitą mėnesį nuo 2022-ųjų, kai prasidėjo Maskvos plataus masto invazija.

Gairės: Odesa, karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Graikijos premjeras, Kiriakas Micotakis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS