Opozicionierius: A. Lukašenka pažadėjo, kad ši jo kadencija – paskutinė | KaunoDiena.lt

OPOZICIONIERIUS: A. LUKAŠENKA PAŽADĖJO, KAD ŠI JO KADENCIJA – PASKUTINĖ

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pažadėjo po naujos konstitucijos priėmimo nebekelti savo kandidatūros naujai kadencijai, pareiškė buvusio pretendento į Baltarusijos prezidentus Viktaro Babarykos parašų rinkimo iniciatyvinės grupės narys Juras Vaskrasenskis.

„Jis davė žodį visiems „apskritojo stalo“ dalyviams, kad jam jau gana prezidentavimo, kad tai jo paskutinė kadencija“, – portalui tut.by sakė J. Vaskrasenskis, komentuodamas spalio 10 dieną įvykusį A. Lukašenkos susitikimą su sulaikytais baltarusių opozicijos atstovais Valstybės saugumo komiteto (KGB) tardymo izoliatoriuje.

J. Vaskrasenskis dalyvavo šiame susitikime ir po kurio laiko buvo paleistas.

Jis pažymėjo, kad tiki A. Lukašenkos žodžiais. „Vis dėlto turiu krizių valdymo diplomą ir jaučiu tokius dalykus“, – sakė J. Vaskrasenskis.

Jo teigimu, A. Lukašenka taip pat pasirengęs sutikti su prezidento kadencijų apribojimu naujoje konstitucijoje.

„Pasakysiu jums dar vieną sensaciją iš „apskritojo stalo“; Lukašenka pareiškė: „Duodu jums žodį – aš pats pasiūliau pataisą – kad konstitucijoje prezidento kadencijų kiekis būtų apribotas dviem“, – tvirtino J. Vaskrasenskis.

Jo nuomone, A. Lukašenka taip pat bus pasirengęs palaikyti virtinę kitų esminių konstitucijos pakeitimų, įskaitant parlamento vaidmens stiprinimą ir, galbūt, prisiekusiųjų teismą.

„Anksčiau jis (A. Lukašenka) nebuvo tam pasirengęs, nes nebuvo visuomenės [pareikšto] poreikio. Jis pribrendo šioms permainoms“, – nurodė V. Babarykos rinkimų štabo koordinatorius.

Duodu jums žodį – aš pats pasiūliau pataisą

Baltarusiją jau trečią mėnesį krečia protestai prieš A. Lukašenką, oficialiai paskelbtą rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų laimėtoju. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenkos spalio 10-osios susitikimas su kalinamais oponentais suintrigavo stebėtojus, kurie spėliojo, ar tai reikš taikingesnį autokratiško prezidento elgesį. Tačiau saugumo pajėgos ir toliau griežtomis priemonėmis slopina protestus.

Garsiausia kalinama figūra, dalyvavusi minėtame susitikime, yra buvęs bankininkas Viktaras Babaryka, vienu metu laikytas rimčiausiu A. Lukašenkos varžovu. Jis buvo areštuotas prieš rinkimus ir tebėra kalėjime.

Baltarusijos žmogaus teisių gynėjai pripažino sulaikytuosius politiniais kaliniais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Alis...

aš tau Lukašo vietoje kelčiau savo kandidatūrą demokratiškuose rinkimuose... kažkaip jis su logika prasilenkia... jau geriau paskelbtų išankstinius prez. rinkimus... negi jam jau gana valdžios?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS