PAR prezidentas išvengė balsavimo dėl apkaltos parlamente | KaunoDiena.lt

PAR PREZIDENTAS IŠVENGĖ BALSAVIMO DĖL APKALTOS PARLAMENTE

Skandalų krečiamas Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentas Cyrilas Ramaphosa (Sirilas Ramafosa) antradienį nesunkiai atlaikė balsavimą parlamente dėl apkaltos proceso, dėl kurio jis galėjo būti priverstas atsistatydinti.

Po karštų debatų jo valdančioji Afrikos nacionalinio kongreso (ANC) partija atvirame balsavime 214 balsais prieš 148 atmetė pasiūlymą surengti balsavimą dėl apkaltos. Du parlamentarai susilaikė.

Todėl „tyrimas nebus tęsiamas“ pareiškė Nacionalinės asamblėjos pirmininkė Nosiviwe Mapisa-Nqakula (Nosivivė Mapisa-Nkakula), užkirsdama kelią apkaltai dėl įtarimų, kad šalies lyderis nuslėpė didžiulę grynųjų pinigų vagystę savo ūkyje.

C. Ramaphosos pašalinimas galėjo sukelti politinį nestabilumą labiausiai industrializuotoje Afrikos šalyje. 

Po buvusio korumpuoto PAR prezidento Jacobo Zumos (Džeikobo Zumos) išrinktas C. Ramaphosa ginamas kaip šalies gelbėtojas. Jam pavyko išvengti apkaltos, nes jį palaikė dauguma ANC, kurią šis skandalas dar labiau suskaldė, parlamento narių. 

Ši neeilinė parlamento sesija, skirta aptarti nepriklausomos tyrimo grupės išvadas, kuriose teigiama, kad C. Ramaphosa gali būti kaltas dėl rimtų pažeidimų ir netinkamo elgesio, prasidėjo triukšmingai.

Tačiau dėka 70-mečio prezidento partijos, turinčios 230 iš 400 mandatų nacionalinėje asamblėjoje, palaikymo, jam pavyko išlikti poste.

Praėjusią savaitę jis užsitikrino naują ANC parlamentarų palaikymą po to, kai pateikė teisinį prašymą panaikinti jį kaltinančią ataskaitą.

Kai kurie partijos narių balsavime nedalyvavo. 

Teisingumo ministras Ronaldas Lamola paneigė ataskaitą, sakydamas, kad „nėra pakankamai įrodymų prezidento apkaltai“. 

„Ekspertų grupė ataskaitoje nustatė per žemą kartelę, kad būtų galima apkaltinti esamą prezidentą“, – jis sakė.

Konstitucijos pažeidėjas

ANC nacionalinė vykdomoji valdžia praėjusią savaitę pažadėjo užkirsti kelią bet kokiems bandymams priversti atstatydinti C. Ramaphosą iš pareigų. 

Šis sprendimas papiktino kai kuriuos parlamentarus, teigusius, kad vykdomoji valdžia skubino juos apsispręsti. 

Keletas ANC įstatymų leidėjų, tarp jų Nkosazana Dlamini-Zuma, kuri yra C. Ramaphosos varžovė, vyriausybės ministrė ir buvusi J. Zumos žmona, pasipriešino partijos vadovybei.

C. Ramaphosos pirmtakas J. Zuma, kuris buvo įklimpęs į korupciją, per savo kadenciją atlaikė kelis nepasitikėjimo juo pareiškimus, kol 2018 metais jį privertė atsistatydinti jo paties partija.

Opozicinės partijos balsavimo klausimu iš esmės laikėsi vieningos pozicijos.

Antros pagal dydį opozicinės partijos „Kovotojai už ekonominę laisvę“ lyderis Julius Malema (Džulijus Malema) išreiškė „giliausią nusivylimą“ C. Ramaphosa, kuris kadaise buvo „garsus... architektas“, projektuojantis Pietų Afrikos Respublikos konstituciją.

Jis sakė, kad C. Ramaphosa dabar „šlapinasi“ ant šio dokumento ir pavadino jį „konstitucijos pažeidėju“.

Mažos opozicinės partijos „Afrikos pertvarkos judėjimas“, kuri pateikė pasiūlymą dėl parlamento sankcionuoto skandalo tyrimo, lyderis Vuyolwethu Zungula (Vujolvetu Zungula) teigė, kad šis „lūžio momentas“ „patvirtins, kad niekas nėra aukščiau įstatymo“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS