Paryžiuje darbą pradeda Ukrainos artilerijos koalicija | KaunoDiena.lt

PARYŽIUJE DARBĄ PRADEDA UKRAINOS ARTILERIJOS KOALICIJA

Ketvirtadienį Paryžiuje rengiamas Ukrainos Vakarų sąjungininkių „artilerijos koalicijos“, kurios tikslas – sustiprinti su Rusijos kariuomene kovojančias Kyjivo ginkluotąsias pajėgas, pirmasis susitikimas.

Prancūzijos ir JAV vadovaujamos 23 valstybių pastangos yra vadinamosios Ramšteino kontaktinės grupės, vienijančios daugiau nei 50 Ukrainą remiančių šalių, dalis.

Ketvirtadienio ceremonijai vadovaus Prancūzijos gynybos ministras Sebastienas Lecornu. Artilerijos koalicija „siekia sutelkti pastangas ir padėti Ukrainai turėti tokias artilerijos pajėgas, kurios atitiktų jos kontrpuolimo ir kariuomenės poreikius trumpuoju ir ilguoju laikotarpiu“, – pranešė Prancūzijos gynybos ministerija.

Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas dėl „saugumo sumetimų“ paskutinę minutę turėjo atšaukti ilgai planuotą kelionę į Paryžių, pranešė Prancūzijos vyriausybė.

Nauji ginklai, daugiau sviedinių

Vienas artilerijos koalicijos tikslų – padėti Ukrainai pereiti nuo sovietinės prie vakarietiškos įrangos. Ukraina gauna šiuolaikinių vakarietiškų ginklų, kuriuose naudojami 155 mm sviediniai, o ne 122 mm sovietinės artilerijos šaudmenys, tad tiekimas tapo itin svarbiu klausimu.

Europos Sąjunga pažadėjo iki šių metų pavasario pristatyti milijoną sviedinių, tačiau Europos Parlamento įstatymų leidėjai teigia, kad iki šiol jų buvo pristatyta tik 300 tūkstančių.

Prancūzijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad nuo 2022 m. vasario mėnesį Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą artilerijos šaudmenų gamyba padidinta tris kartus iki šiemet planuojamų 3 tūkst. per mėnesį, tačiau ekspertai pabrėžia, kad tai gerokai mažiau nei iššaunama šimtus kilometrų nusidriekusioje fronto linijoje.

Prancūzija taip pat pažadėjo Ukrainai iki 2025 m. pradžios pristatyti 78 naujas sunkvežimiuose montuojamas artilerijos sistemas „Caesar“, šešios jų bus pristatytos „per artimiausias savaites“, pranešė Gynybos ministerija, bet pridūrė, kad kitoms patrankoms dar reikia rasti bendrą finansavimą.

Gruodį Kyjivo gynybos ministerija pareiškė, kad Ukrainai „labai svarbu sustiprinti savo ugnies jėgą sąjungininkių teikiamomis artilerijos sistemomis“, ypač įgyti daugiau „Caesar“. Prancūzija jau pardavė ir padovanojo Ukrainai 30 sunkvežimiuose montuojamų šių ginklų, dar 19 suteikė Danija. „Caesar“ gali iššauti 155 mm sviedinį į taikinį už 40 kilometrų ir greitai pakeisti poziciją, kad išvengtų priešo artilerijos atsakomosios ugnies.

Daugiau raketų ir bombų

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sakė, kad vasarį lankysis Ukrainoje, antrą kartą nuo Maskvos įsiveržimo į šalį 2022 metais. Jis pridūrė, kad Prancūzija baigia derinti saugumo garantijų susitarimą su Kyjivu, panašų į Didžiosios Britanijos praėjusią savaitę su Ukraina pasirašytą 10 metų trukmės sutartį.

Naujasis E. Macrono užsienio reikalų ministras Stephane'as Sejourne'as šeštadienį Ukrainoje sakė, kad Prancūzija galėtų bendradarbiauti su Kyjivu „stiprinant Ukrainos pajėgumą gaminti ginklus savo žemėje“.

Antradienį prezidentas paskelbė, kad Ukrainai bus pristatyta dar „apie 40“ tolimojo nuotolio raketų SCALP ir „keli šimtai bombų“. Be to, reikia stiprinti Ukrainos oro gynybą, kuriai beveik kasnakt tenka atremti Rusijos dronų ir raketų atakas.

Gairės: Paryžius, artilerijos koalicija, karas Ukrainoje, Ukrainos pajėgos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS