Pchenjanas: JAV ir Pietų Korėjai stinga „politinės valios“ tęsti derybas | KaunoDiena.lt

PCHENJANAS: JAV IR PIETŲ KORĖJAI STINGA „POLITINĖS VALIOS“ TĘSTI DERYBAS

  • 1

Šiaurės Korėja antradienį pareiškė, kad JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos yra pastangų pasiekti taiką Korėjos pusiasalyje „grubus pažeidimas“ ir atspindi „politinės valios“ pagerinti santykius stygių.

Neįvardyto Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovo, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra KCNA, komentarai pasirodė Pchenjanui antradienio paryčiais paleidus du „nenustatytus sviedinius“, pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“, remdamasi Jungtinio štabų vadų komiteto informacija.

„Nepaisant mūsų pakartotinių įspėjimų Jungtinių Valstijų ir Pietų Korėjos valdžia galiausiai pradėjo bendras karines pratybas, nukreiptas prieš KLDR (Šiaurės Korėją)“, – sakė branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas.    

„Tai yra KLDR ir JAV birželio 12-osios bendro pareiškimo, Panmundžomo deklaracijos bei rugsėjį paskelbtos Pchenjano bendrosios deklaracijos, susitarimų, skirtų sukurti naujus KLDR ir JAV santykius bei įtvirtinti ilgalaikę ir tvarią taiką Korėjos pusiasalyje, atviras atmetimas ir grubus pažeidimas“, – sakė jis.

Metus svaidęsi asmeniniais įžeidimais ir grasinimais karu, 2018-ųjų birželį JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) Singapūre surengė istorinį viršūnių susitikimą. Jis baigėsi miglotu Kim Jong Uno pažadu siekti „Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos“ nenurodant, kada ir kokiomis priemonėmis tai galėtų būti įgyvendinta.

Vasarį Hanojuje surengtas antrasis D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas buvo netikėtai nutrauktas, lyderiams nesutarus, ko pinigų stokojanti Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą.

Per birželį surengtą improvizuotą susitikimą Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje (DMZ) Kim Jong Unas ir D. Trumpas sutarė atnaujinti denuklearizacijos derybas, bet darbinio lygio dialogas dar nepradėtas.

Praėjusią savaitę Phenjanas įspėjo, kad derybos gali žlugti, jei Seulas ir Vašingtonas neatsisakys bendrų karinių pratybų. Pratybos prasidėjo pirmadienį.

Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas pranešime nurodė, kad Šiaurės Korėja iš savo Pietų Hvanghės provincijos paleido „du sviedinius, kurie laikomi trumpo nuotolio balistinėmis raketomis“.

Pasak pietų korėjiečių kariuomenės, 37 km aukštį ir „mažiausiai 6,9 macho“ greitį pasiekusios raketos nuskriejo apie 450 km ir nukrito į Japonijos jūrą.

Per 12 dienų laikotarpį Šiaurės Korėja surengė keturis ginklų bandymus.  

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kas per naujiena

Ir tekstas,kad neįmanoma suprasti,kas ką paleido,kam kas netinka.Abra-kadabra ne kitaip.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS