Peru atsistatydino antras per pastarąją savaitę vidaus reikalų ministras | KaunoDiena.lt

PERU ATSISTATYDINO ANTRAS PER PASTARĄJĄ SAVAITĘ VIDAUS REIKALŲ MINISTRAS

Iš naujojo Peru prezidento Francisco Sagasti kabineto pirmadienį pasitraukė antras per pastarąją savaitę vidaus reikalų ministras – abejonių sprendimu atleisti policijos vadovybę dėl kruvino susidorojimo su protestuotojais pažėręs Fernando Aliaga.

F. Aliaga pateikė atsistatydinimo pareiškimą, vėlai pirmadienį nedetalizuodama pranešė premjerės kanceliarija.

Tokia žinia nuskambėjo jam vos penkias dienas išdirbus šiame poste, kurį perėmė atsistatydinus jo pirmtakui Rubenui Vargasui, pačiam išdirbusiam VRM vadovo pareigose tik dvi savaites.

Vėliau pirmadienį F. Sagasti per prezidentūroje įvykusią ceremoniją naujuoju ministru paskyrė Jose Manuelį Elice Navarro.

Jis tapo jau septintuoju vidaus reikalų ministru nuo šių metų pradžios – šis faktas atspindi šalį apėmusią gilią politinę krizę.

Sąmyšis ministerijoje tęsiasi tvyrant nepasitenkinimui policininkų gretose dėl 18 generolų atleidimo po smurtinio susidorojimo su prodemokratinės stovyklos protestuotojais lapkričio 14 dieną. Tuomet žuvo du žmonės, o dar daugiau nei 100 buvo sužeisti.

Vyriausybė prieš savaitę pareiškė, kad vadai buvo atleisti, siekiant atkurti visuomenės pasitikėjimą policija.

F. Sagasti taip pat paskelbė, kad šios pajėgos, krečiamos kaltinimų korupcija, bus pertvarkytos.

Kelios valandos iki savo atsistatydinimo, F. Aliaga Kongrese gynė pareigūnų veiksmus ir apkaltino protestuotojus užpuolus riaušių policininkus dėl lapkričio 14 dieną prasiveržusio smurto.

„Negalima toleruoti ar leisti rengti atakas prieš policiją ginklais, kurie yra mirtini ir labai pavojingi – pavyzdžiui, akmenimis ir kitais sviediniais“, – sakė jis įstatymų leidėjams.

Per tas demonstracijas buvo protestuojama prieš prezidento Manuelio Merino valdymą. Jis atsistatydino praėjus dienai po gyvybių pareikalavusių susirėmimų.

„Ar žinote, kodėl vidaus reikalų ministras atsistatydino? Šiandien Kongreso Teisingumo komisijoje jis pristatė vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kad infiltruoti asmenys mušė policininkus, o vyriausybė tuos vaizdo įrašus slėpė“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Merino.

Ministro ir F. Sagasti nesutarimai išryškėjo sekmadienį, F. Aliagai viešai pareiškus, kad jis nepritaria policijos vadovybės nušalinimui.

F. Sagasti lapkričio 16 dieną buvo prisaikdintas laikinuoju prezidentu. Jam buvo suteikti įgaliojimai iki 2021 metų liepos – iki Martino Vizcarros kadencijos pabaigos. Kongreso sprendimas paskelbti apkaltą M. Vizcarrai ir sukėlė dabartinę nuolat gilėjančią krizę.

Buvęs Kongreso pirmininkas M. Merino pradėjo eiti prezidento pareigas nušalinus M. Vizcarrą, tačiau buvo priverstas atsistatydinti praėjus vos penkioms dienoms dėl gatvėse prasiveržusio smurto.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS