Po dešimtmetį trukusios pertraukos ES surengė derybas su Izraeliu | KaunoDiena.lt

PO DEŠIMTMETĮ TRUKUSIOS PERTRAUKOS ES SURENGĖ DERYBAS SU IZRAELIU

Europos Sąjunga pirmadienį pažadėjo spausti Izraelį dėl elgesio su palestiniečiais, nausėdijų plėtros ir įstrigusių taikos pastangų pirmą kartą per dešimtmetį vykstančios jungtinės tarybos posėdyje.

„Nuoširdžiai ir atvirai aptarsime kai kuriuos konkrečius mums abiem rūpimus klausimus, – susitikimo Briuselyje pradžioje sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis). – Kalbu apie padėtį palestiniečių teritorijose ir įstrigusį Vidurio Rytų taikos procesą“.

Izraelio ministras pirmininkas Yairas Lapidas (Jairas Lapidas) ES ir Izraelio asociacijos tarybos susitikime dalyvavo nuotoliniu būdu, o šalies delegacijai vadovavo žvalgybos ministras Elazaras Sternas.

Tarybos posėdžiai dešimtmetį buvo sustabdyti, Izraeliui jų atsisakius dėl to, kad ES nepritarė nausėdijų Vakarų Krante plėtrai.

Nuo tada, kai 2021-aisiais dešiniojo sparno lyderis Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) po 12 metų buvo pakeistas ministro pirmininko poste, ES siekė iš naujo užmegzti santykius su Izraeliu.

„Apskritai šiandien yra gera proga parodyti, kad esame pasiryžę palaikyti teigiamus ir naudingus santykius su Izraeliu siekiant taikos“, – sakė J. Borrellis.

Jis teigė, kad parama dviejų valstybių sprendiniui palestiniečiams, kurią Y. Lapidas išreiškė savo kalboje Jungtinėse Tautose, yra „labai svarbi“.

„Norime, kad būtų atnaujintas politinis procesas, vedantis link dviejų valstybių sprendinio ir visapusiškos taikos regione“, – teigė J. Borrellis.

Tačiau jis sakė, kad JT ataskaita apie padėtį okupuotose teritorijose „kelia nerimą“ – šiemet nužudytų palestiniečių skaičius yra didžiausias nuo 2007 metų.

Dar vienas abiejų šalių nesutarimų objektas – Izraelio griežtas nepritarimas ES tarpininkaujamoms pastangoms atgaivinti 2015 metų branduolinį susitarimą su Iranu.

„Tai vienas iš klausimų, dėl kurių mes tikrai nesutariame, – sakė J. Borrellis. – Bet kokiu atveju kol kas šios derybos [dėl branduolinio susitarimo] yra įstrigusios.“

Gairės: Izraelis, ES, derybos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS