Popiežius Irake susitiks su musulmonų šiitų dvasininku A. Sistani | KaunoDiena.lt

POPIEŽIUS IRAKE SUSITIKS SU MUSULMONŲ ŠIITŲ DVASININKU A. SISTANI

Popiežius Pranciškus turėtų susitikti su Irako vyriausiuoju šiitų dvasininku didžiuoju ajatola Ali Sistani (Ali Sistaniu) per pirmąjį savo kaip popiežiaus vizitą į Iraką kovo mėnesį, ketvirtadienį pranešė aukšto rango Katalikų Bažnyčios pareigūnas.

Louisas Sako (Luisas Sakas), Irako chaldėjų katalikų bažnyčios patriarchas, nurodė, kad tai bus „privatus vizitas“, per kurį religiniai lyderiai susitiks A. Sistani rezidencijoje šventajame Nadžafo mieste „be jokių formalumų“.

90 metų A. Sistani retai pasirodo viešumoje ir retai priima lankytojus. Apie jo ir popiežiaus susitikimą buvo pranešta praėjus kelioms savaitėms po to, kai buvo suderintos kitos popiežiaus Irako vizito dalys.

L. Sako išreiškė viltį, kad abu dvasiniai lyderiai pasirašys dokumentą dėl „žmonių brolijos už taiką pasaulyje“ ir tarpreliginį tekstą, smerkiantį ekstremizmą.

Popiežius Pranciškus tokį dokumentą pasirašė su šeichu Ahmedu el Tayebu (Ahmedu Tajebu) – Al Ažaro mečetės, Egipto prestižiškiausios sunitų doktrinos įstaigos, didžiuoju imamu 2019 metų vasarį.

Pasak L. Sako, popiežius tikisi tokio įtakingo šiitų dvasininko kaip A. Sistani prisijungimo.

„Pasirašydamas šį istorinį dokumentą jis atstovautų antrai stambiai islamo daliai“, – sakė kardinolas naujienų agentūrai AFP.

Popiežius Pranciškus Irake turėtų lankytis kovo 5–8 dienomis.

Bagdade jis laikys mišias Švč. Mergelės bažnyčioje, kur per kruviną 2010 metų išpuolį žuvo dešimtys tikinčiųjų ir kunigų.

Jis taip pat vyks į šiaurinį Mosulo miestą ir Ninevės lygumas, kurias 2014 metais užėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“, ir netoliese esančio kurdų regiono sostinę Arbilį.

Po apsilankymo pas A. Sistani jis keliaus į senovinį Ūro miestą, kur, kaip sakoma, gimė Abraomas.

Ten popiežius kartu su kitų Irako tikėjimų – musulmonų šiitų ir sunitų, jazidų ir sabėjų – atstovais dalyvaus tarpreliginėse pamaldose, nurodė L. Sako.

„Vilties šaltinis“

Irake anksčiau gyveno daugiau nei 1,5 mln. krikščionių, tačiau jų bendruomenę išretino virtinė vienas po kito sekusių konfliktų.

Po tarpkonfesinio konflikto, alinusio šalį po JAV vadovautos invazijos 2003 metais, kurio kulminacija įvyko džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ 2014-aisiais užėmus dideles šalies teritorijos dalis, 40 mln. gyventojų turinčiame Irake beliko 400 tūkst. krikščionių.

Daugelis išreiškė viltį, kad popiežiaus vizitas atkreips dėmesį į iššūkius, su kuriais susiduria ši bendruomenė, beveik neatstovaujama vyriausybėje.

„Tai bus paguoda ir vilties šaltinis“, – kalbėjo L. Sako.

Pasak jo, krikščionys kenčia dėl Irako valstybės silpnumo, lyginant su kitomis ginkluotomis grupėmis ir net gentimis, keliančioms grėsmę mažumų bendruomenių išlikimui.

„Tai kaip Viduramžiai“, – sakė kardinolas.

Nors didžiojoje Irako dalyje aktyvūs koviniai veiksmai baigėsi, tačiau praėjusią savaitę dviguba sprogdintojų mirtininkų ataka nusinešė daugiau nei 30 žmonių gyvybių, dar dešimtys buvo sužeisti.

Popiežius Pranciškus pasmerkė šį išpuolį kaip „beprasmį žiaurumo aktą“.

Tačiau irakiečius labiau jaudina didelis ekonominis nuosmukis, kurį sukėlė pasaulyje kritusi naftos kaina ir koronaviruso pandemija, per praėjusius metus nusinešusi tūkstančius gyvybių Irake.

Remiantis oficialiais duomenimis, viruso plitimas sulėtėjo, be to, popiežius Pranciškus neseniai buvo paskiepytas nuo koronaviruso.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

matomai nori popizius

persikrikstyt y musulmonus ....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS