Prancūzas „žmogus voras“ su taikos plakatu užkopė į Honkongo dangoraižį | KaunoDiena.lt

PRANCŪZAS „ŽMOGUS VORAS“ SU TAIKOS PLAKATU UŽKOPĖ Į HONKONGO DANGORAIŽĮ

Nutrūktgalvis prancūzas Alainas Robert'as (Alenas Roberas), pramintas „žmogumi voru“, penktadienį įkopė į dangoraižį Honkonge ir išskleidė „taikos transparantą“, šį tarptautinį finansų centrą krečiant istoriniams politiniams neramumams.

57 metų nuotykių ieškotojas, garsėjantis tuo, kad be jokios įrangos ir leidimų kopia į aukščiausius pasaulio statinius, penktadienį ryte, tvyrant karščiui ir didelei drėgmei, užsiropštė ant Honkongo pagrindiniame verslo rajone esančio 68 aukštų dangoraižio „Cheung Kong Center“. 

Kopdamas prancūzas išskleidė didžiulį plakatą, vaizduojantį Honkongo bei Kinijos vėliavas ir rankų paspaudimą. 

Prieš savo žygį A. Robert'as pareiškė, kad tokiu būdu siekia paraginti Honkongo žmones ir vyriausybę tartis ir siekti taikos.

„Galbūt tai, ką aš darau, nuramins emocijas ir paskatins nusišypsoti. Bet kokiu atveju, to tikiuosi“, – sakė prancūzas savo pareiškime žiniasklaidai.

Tačiau daugeliui žmonių tai nepadarė įspūdžio.

„Nejau išties nori spausti ranką skerdikams ir diktatoriams?“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Australijoje gyvenantis kinų disidentas menininkas Badiucao.   

„Tai rodo, kad daugelis užsieniečių nesupranta Honkongo ir Kinijos problemos esmės“, – populiariame forume rašė vienas vartotojas.

Honkongą jau dešimt savaičių krečia demokratijos aktyvistų protestai, per kuriuos kartais prasiveržia smurtas.

Pirmuosius protestus išprovokavo visuomenės nepritarimas planuotam ekstradicijos į žemyninę Kiniją įstatymui, o neilgai trukus mitingai peraugo į judėjimą dėl didesnės apimties demokratinių reformų ir laisvių apsaugos.

Ši krizė yra didžiausias iššūkis Pekino valdžiai Honkonge nuo 1997 metų, kai Didžioji Britanija grąžino Kinijai savo buvusią koloniją.

Pagal Honkongo perdavimo Kinijai susitarimą miestui buvo suteikta teisių ir laisvių, kurios negalioja žemyninėje Kinijoje, įskaitant nepriklausomą teismų sistemą ir žodžio laisvę. Protestuotojai tvirtina, kad šios teisės yra vis labiau varžomos, nuolat didėjant Pekino centrinės valdžios kišimuisi.

Kol kas nei Pekinas, nei jam lojalūs Honkongo lyderiai nesutiko padaryti jokių reikšmingų nuolaidų.   

A. Robert'as reguliariai atvyksta į Honkongą – miestą, turintį daugiausiai dangoraižių pasaulyje. 

Prancūzas anksčiau jau yra dukart įkopęs į „Cheung Kong Center“.

Pernai rugpjūtį Honkongo teismas uždraudė A. Robert'ui kopti į miesto dangoraižius, kai prancūzui buvo pareikšti kaltinimai 2011 metais neteisėtai užsiropštus ant 27 aukštų pastato „Hang Seng Bank“. 

Tąsyk jis pažadėjo sugrįžti į Honkongą iškart, kai baigs galioti draudimas.

Sausį prancūzas buvo areštuotas po to, kai užkopė į 47 aukštų pastatą Maniloje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS