Prancūzijos premjeras streikuojantiems darbininkams siūlo nuolaidų | KaunoDiena.lt

PRANCŪZIJOS PREMJERAS STREIKUOJANTIEMS DARBININKAMS SIŪLO NUOLAIDŲ

  • 0

Prancūzijos ministras pirmininkas trečiadienį pareiškė, jog vyriausybė neatsisakys ketinimų įgyvendinti suskaldytos pensijų sistemos reformas, tačiau, šalyje septintą dieną tęsiantis masiniam streikui, pasiūlė profsąjungoms nuolaidų.

Dėl streiko, kuris prasidėjo praėjusį ketvirtadienį ir parduotuves, viešbučius bei restoranus privertė baimintis dėl poveikio jų pelnui, Paryžiuje ir kituose didmiesčiuose yra iš esmės paralyžiuotas viešojo transporto eismas.

Edouardas Philippe'as (Eduaras Filipas) per televiziją pareiškė, jog ginčijami pensijų sistemos pokyčiai bus įgyvendinami etapais, „nedemonstruojant negailestingumo“ ir neturės poveikio iki 1975 metų gimusiems darbininkams.

Visiems, įgijusiesiems būtinąjį stažą, bus garantuota minimali 1 tūkst. eurų pensija, o ši suma yra didesnė už kai kurių pensininkų, įskaitant ūkininkus, šiuo metu gaunamas pensijas. Oficialiais statistiniais duomenimis, vidutinė pensija 2017 metais šiek tiek viršijo 1,6 tūkst. eurų.

Ministras pirmininkas taip pat pažymėjo, jog įstatyminis pensinis amžius nebus pakeistas ir tebesudarys 62 metus, nors nuo 2025 metų žmonėms, norintiems gauti teisę į visą pensiją, reikės dirbti dvejus papildomus metus.

„Atėjo laikas sukurti visuotinę pensijų sistemą“, – pareiškė vyriausybės vadovas ir patikino, jog sistemos pertvarka bus sąžiningesnė ir bus užtikrinta geresnė pažeidžiamų darbininkų apsauga.

„Siekiant garantuoti mūsų pensijas, finansuoti aukštesnio lygio solidarumą, pasinaudoti ilgesne gyvenimo trukme nedidinant mokesčių, vienintelis sprendimas yra dirbti šiek tiek ilgiau ir tai įvesti palaipsniui, kaip kad yra daroma kitose Europos ir viso pasaulio šalyse“, – pareiškė E. Philippe's, paskelbęs apie „paskatas“ vėliau išeiti į pensiją.

Premjeras pažymėjo, jog vyriausybės pasiūlymai „pateisintų“ streiko, dėl kurio šalyje visiškai sutriko geležinkelių eismas ir buvo atšaukta daugybė skrydžių, nutraukimą.

Prancūzijos profsąjungos yra pažadėjusios streikuoti tol, kol reformos planų bus atsisakyta. Šis profsąjungų galios demonstravimas yra didžiausias nuo tada, kai į valdžią 2017 metais atėjo prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), žadėjęs mažinti valstybės išlaidas ir didinti ekonomikos konkurencingumą.

Profsąjungos spaudimo nemažina ir trečiadienį ir šalyje jau septintą dieną tęsiasi viešojo transporto streikas.

Keturiasdešimt dviejų pensijų sistemų sujungimas

Pagal siūlomas reformas viešajame ir privačiajame sektoriuose šiuo metu taikomos 42 pensijų schemos bus sujungtos į vieną pensijų planą.

O tvarka, pagal kurią šiuo metu apskaičiuojama pensija, bus pakeista bendra taškais pagrįsta schema.

Vyriausybė taip pat ketina panaikinti palankesnes pensijų nuostatas, taikomas tam tikroms profesijoms, įskaitant viešojo transporto ir komunalinių paslaugų sektoriaus darbininkus, jūreivius, notarus ir Paryžiaus operos atlikėjus.

Ši pertvarka, kuri visuomenėje sulaukė prieštaringų vertinimų, taip pat bus įgyvendinama laipsniškai, pažadėjo E. Philippe'as.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS