Prokuroras prašo Rusijoje teisiamam Kremliaus kritikui I. Jašinui skirti devynerius metus kalėjimo | KaunoDiena.lt

PROKURORAS PRAŠO RUSIJOJE TEISIAMAM KREMLIAUS KRITIKUI I. JAŠINUI SKIRTI DEVYNERIUS METUS KALĖJIMO

Rusijos prokuroras pirmadienį paprašė skirti devynerių metų laisvės atėmimo bausmę Kremliaus kritikui Iljai Jašinui už tai, kad jis pasmerkė Vladimiro Putino karinę intervenciją Ukrainoje.

„Prokuroras pareikalavo devynerių metų laisvės atėmimo bausmės“, – sakoma I. Jašino, kuris yra vienas iš paskutinių Rusijoje likusių garsių vyriausybės kritikų, „Telegram“ paskyroje paskelbtame pranešime.

Rusijoje teisiamas žinomas opozicijos politikas politiškai motyvuotais vadina jam mestus kaltinimus už „melagingos“ informacijos apie Rusijos kariuomenę skleidimą pagal naują įstatymą, priimtą Maskvai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą.

Kai Kremlius ėmėsi beprecedentėmis priemonėmis slopinti opozicijos balsus, I. Jašinas liko šalyje, tačiau liepą buvo suimtas.

Opozicijos politikas teisiamas dėl balandžio „YouTube“ transliacijos, kurios metu jis kalbėjo apie „civilių žudymą“ netoli Kyjivo esančioje Bučoje. Rusų kariuomenė kaltinama karo nusikaltimais šiame Ukrainos miestelyje.

Maskvos miesto tarybos narys yra įkalinto opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno sąjungininkas ir buvo artimas opozicionieriui Borisui Nemcovui, kuris 2015 metais buvo nužudytas netoli Kremliaus.

I. Jašinas liko Rusijoje net po to, kai V. Putinas vasario 24 dieną pasiuntė karius į Ukrainą, ir reguliariai smerkė Kremliaus puolimą Ukrainoje asmeninėje „Youtube“ paskyroje, kuri turi 1,3 mln. prenumeratorių.

Per Maskvos Meščansko apygardos teismo posėdį praėjusią savaitę kalbėjęs I. Jašinas aiškino, kad jo byla sufabrikuota ir joje matyti „visi neteisėto politinio persekiojimo požymiai“.

Jis pažymėjo, kad transliacijos metu minėjo ir oficialius Rusijos šaltinius, ir Ukrainos pareiškimus, nes savo auditorijai norėjo padėti susidaryti objektyvų vaizdą.

Praėjusį mėnesį vykusiame teismo posėdyje I. Jašinas parodė taikos ženklą ir pareiškė, kad myli Rusiją ir yra „pasirengęs sumokėti savo laisve“ už tai, kad liktų šalyje.

Lapkritį prokurorai įrodinėjo, kad I. Jašinas „padarė didelę žalą Rusijai“ ir „padidino politinę įtampą“, Rusijos kariams kariaujant Ukrainoje.

Tas posėdis baigėsi teismo darbuotojų ir I. Jašino tėvo susistumdymu, sargybiniams, regis, liepus I. Jašino motinai nebendrauti su sūnumi.

Prasidėjus karui ir Kremliui rugsėjį pareiškus, kad į kariuomenę šaukiami tūkstančiai vyrų, iš šalies išvyko dešimtys tūkstančių rusų, įskaitant daug nepriklausomų žurnalistų.

Kitas Maskvos tarybos narys Aleksejus Gorinovas liepą buvo nuteistas septynerius metus kalėti už tai, kad pasisakė prieš puolimą Ukrainoje.

46-erių A. Navalnas atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų grobstymu, nors, plačiai manoma, kad kaltinimai yra politiškai motyvuoti. Jo politinės organizacijos uždraustos.

GALERIJA

  • Prokuroras prašo Rusijoje teisiamam Kremliaus kritikui I. Jašinui skirti devynerius metus kalėjimo
  • Prokuroras prašo Rusijoje teisiamam Kremliaus kritikui I. Jašinui skirti devynerius metus kalėjimo
  • Prokuroras prašo Rusijoje teisiamam Kremliaus kritikui I. Jašinui skirti devynerius metus kalėjimo
Scanpix nuotr.
Gairės: Maskva, Rusija, Kremlius, karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, invazija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS