Protestai prieš Serbijos prezidentą išplito po visą šalį | KaunoDiena.lt

PROTESTAI PRIEŠ SERBIJOS PREZIDENTĄ IŠPLITO PO VISĄ ŠALĮ

Tūkstančiai serbų, nepaisydami šalto oro, šeštadienį dalyvavo protestuose prieš prezidentą Aleksandrą Vučičių Belgrade ir kituose miestuose. Demonstracijos tęsiasi jau dešimtą savaitgalį iš eilės, informuoja naujienų agentūra AFP.

Serbai renkasi į demonstracijas kiekvieną šeštadienį nuo 2018 m. gruodžio, jie kaltina prezidentą žiniasklaidos laisvės slopinimu ir susidorojimu su opozicija.

Šį kartą protestuotojai vėl reiškė nepasitenkinimą A. Vučičiaus valdymu, nešini vėliavomis ir plakatais ir pūsdami švilpukus.

Protestai surengti daugiau nei 40 Serbijos miestų, įskaitant Nišą, Novi Sadą, Kragujevacą ir Čačaką.

A. Vučičius, proeuropietišku tapęs ultranacionalistas, neigia esąs autokratas ir atsakydamas į kritiką pradėjo kampaniją „Serbijos ateitis“, kurios metu lankosi po miestus ir pristato savo programą.

Analitikai mano, kad šie vizitai yra ne tik atsakas į opozicijos demonstracijas, bet ir rinkimų kampanijos pradžia, nes A. Vučičius, kuris 2014 m. tapo Serbijos ministru pirmininku, o 2017 m. - prezidentu, yra užsiminęs apie galimybę pavasarį surengti išankstinius rinkimus, taip „nusileisdamas“ demonstrantams.

Kiti rinkimai turėtų vykti 2020 m. O apklausos rodo, kad juose jis greičiausiai laimėtų. Nepaisant protestų, A. Vučičiaus Serbijos progresyvioji partija (SNS) dominuoja politikoje, o susiskaldžiusią opoziciją vienija tik pasipriešinimas prezidentui.

Tačiau šią savaitę opozicijos lyderiai parengė „susitarimą su piliečiais“, t. y. žingsnius, kurių planuoja imtis, taip pat ir nedalyvavimą rinkimuose tol, kol bus garantuoti sąžiningi ir laisvi rinkimai.

Be to, opozicija grasina pasitraukti iš šalies ir vietos parlamentų bei juos boikotuoti iki laisvų rinkimų surengimo. Opozicijos nariai taip pat nori, kad apie juos informaciją pateiktų nacionalinis transliuotojas, kurį šiuo metu kontroliuoja A. Vučičiaus partija.

GALERIJA

  • Protestai prieš Serbijos prezidentą išplito po visą šalį
  • Protestai prieš Serbijos prezidentą išplito po visą šalį
  • Protestai prieš Serbijos prezidentą išplito po visą šalį
  • Protestai prieš Serbijos prezidentą išplito po visą šalį
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

dar

vienoje šalyje išrinktas ne tas Prezidentas, scenarijus tas pat

SUSIJUSIOS NAUJIENOS