Protestas Ispanijoje: policija susirėmė su demonstrantais dėl reperio arešto | KaunoDiena.lt

PROTESTAS ISPANIJOJE: POLICIJA SUSIRĖMĖ SU DEMONSTRANTAIS DĖL REPERIO AREŠTO

 Ispanijos policija trečiadienio vakarą Barselonoje ir Madride susirėmė su demonstrantais, šalyje tęsiantis protestams dėl vieno katalonų reperio įkalinimo už policiją ir monarchiją įžeidžiančias „Twitter“ žinutes.

Budint gausioms policijos pajėgoms šimtai demonstrantų susirinko sostinės centre esančioje Saulės vartų aikštėje reikalauti, kad būtų paleistas 32 metų reperis Pablo Haselis (Pablas Haselis). Kai kurie demonstrantai laikė iškėlę plakatus su užrašu „Gana cenzūros“.

Kaukėtiems protestuotojams ėmus svaidyti į policininkus butelius, šie pabandė juos sutramdyti. Įsiplieskė susirėmimai, kurie tęsėsi kelias valandas, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Madrido policija informavo, kad buvo sulaikyti keturiolika asmenų. Pagalbos tarnybos pranešė, kad per neramumus nesunkiai nukentėjo devyni žmonės.

Sostinės meras konservatorius Jose Luisas Martinezas-Almeida (Chosė Luisas Martinesas-Almeida) pasmerkė incidentus.

„Smurtui ir tiems, kas nesutinka su taisyklėmis, nėra vietos mūsų visuomenėje“, – parašė jis tviteryje.

Barselonoje po antradienio vakarą vykusių įnirtingų susirėmimų praėjusį vakarą taip pat neišvengta policijos ir protestuotojų susidūrimų. Demonstrantai svaidė į pareigūnus įvairius daiktus ir padeginėjo pastatytas barikadas.

Policija tramdė protestuotojus putplasčio kulkomis. Vėliau pareigūnai tviteryje pranešė, kad buvo sulaikyti 29 žmonės.

Smurtinių protestų trečiadienio vakarą būta ir reperio gimtajame Leridos mieste, kur jis buvo areštuotas, taip pat Cheronoje ir Taragonoje, tviteryje informavo Katalonijos policija.

Antradienį per smurtinius protestus Barselonoje ir kituose šiauriniuose Katalonijos miestuose buvo sulaikyta mažiausiai penkiolika asmenų.

Per neramumus antradienio vakarą buvo sužeisti daugiau kaip 30 žmonių, tarp jų devyniolika policininkų, pranešė vietos pareigūnai.

Protestų banga kilo po to, kai policija įsiveržė į Leridos miesto universiteto miestelį areštuoti P. Haselio.

„Nepaisant represijų, jie niekada neprivers mūsų pasiduoti“, – šaukė reperis, kai policininkai vedė jį iš pastato, kuriame jis slėpėsi.

„Mane areštuoja fašistinė valstybė. Mirtis fašistinei valstybei!“ – šaukė P. Haselis.

Reperis turėjo iki praėjusio penktadienio prisistatyti į policiją ir pradėti atlikti 2018 metais jam skirtą devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

„Neteisinga ir neproporcinga“ bausmė

P. Haselis buvo nuteistas už virtinę tviterio žinučių, kuriose vadino buvusį šalies monarchą Juaną Carlosą I (Chuaną Karlosą I) mafijos bosu ir kaltino policiją demonstrantų bei migrantų kankinimu ir žudymu.

Reperis žinomas dėl savo ultrakairiųjų pažiūrų, tačiau jo byla sulaukė didelio atgarsio tarp aktyvistų, tvirtinančių, kad P. Haselio baudžiamasis persekiojimas yra pavojingas puolimas prieš žodžio laisvę.

Jam paskelbtas nuosprendis išprovokavo pasipiktinimo bangą Ispanijoje. Palaikymą reperiui išsakė tokios žvaigždės, kaip režisierius Pedro Almodovaras (Pedras Almodovaras) ir Holivudo aktorius Javieras Bardemas (Chavjeras Bardemas).

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pasmerkė P. Haselio suėmimą ir sakė, kad reperio įkalinimas už dainų tekstus bei tviterio žinutes yra „neteisingas ir neproporcingas“.

Socialistų vadovaujama vyriausybė pareiškė dedanti pastangas, kad žodžio laisvės įstatymai taptų mažiau ribojančiais. Mažesnioji koalicijos partnerė, kairiojo sparno partija „Mes galime“ („Podemos“), antradienį paskelbė prašysianti suteikti reperiui malonę.

P. Haselio atvejis priminė kitą labai panašią bylą. 2018 metais reperis Miguelis Arenasas Beltranas (Migelis Arenasas Beltranas), geriau žinomas kaip Valtonyc, pabėgo į Belgiją, kai buvo nuteistas dėl analogiškų kaltinimų.

Ispanija siekia jo ekstradicijos, tačiau Belgija atsisako išduoti reperį, nes teisės pažeidimai, už kuriuos jis buvo nuteistas, pagal Belgijos įstatymus nelaikomi nusikaltimu.

Valtonyc naujienų agentūrai  AFP sakė, jog jam „gėda ir pikta matyti, kaip elgiamasi su jo kolega už tai, kad jis daro tai, ką turi daryti menininkas – provokuoja“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Čiubaka

ir šitiems reikia parengti sankcijų paketą

Eli

Tokie teisingi komentarai ,kad nėra daugiau ką ir komentuoti.Tiesos spjuvis i veidą.

Faktas

ES nusikaltėlių irštva, nesilaikanti Tarptautinių žmogaus teisių ir laisvių. Tik purškia miglą apie demokratiją ir neegzistuojančias vertybes.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS