Protestuojantys Lenkijos vežėjai: derybos su Ukraina nepavyko | KaunoDiena.lt

PROTESTUOJANTYS LENKIJOS VEŽĖJAI: DERYBOS SU UKRAINA NEPAVYKO

  • 0

Lenkijos krovinių vežėjų atstovai pirmadienį pareiškė, kad naujausiomis derybomis su Ukrainos pareigūnais nepavyko užbaigti ginčo dėl, jų teigimu, nesąžiningos kaimyninės šalies įmonių konkurencijos.

Lenkų vežėjai sako, kad po Rusijos invazijos į Ukrainą sušvelninus Europos Sąjungos įvažiavimo į šalį taisykles, juos užgriuvo ukrainiečių konkurencija ir dėl to smarkiai sumažėjo pajamos.

Reaguodami į tai Lenkijos vežėjai praėjusią savaitę pradėjo trijų pagrindinių sienos kirtimo punktų blokadas.

Pirmadienį kai kurie protestuotojai susitiko su Ukrainos ir Lenkijos vyriausybių atstovais.

„Mes nesusitarėme. Ukrainos pusė neatsižvelgia į mūsų reikalavimus“, – socialiniuose tinkluose teigė pasienio mieste Dorohuske vykstančio protesto lyderis Rafalas Mekleris.

Lenkijos transporto įmonės nori, kad Ukrainos sunkvežimiams vėl būtų leidžiama įvažiuoti į šalį tik su ES leidimais, kurių blokas atsisakė po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Vienas Ukrainos pareigūnas pirmadienį pareiškė, kad jo šalis nenusileis, ir paragino Lenkijos vežėjus nedelsiant nutraukti blokadą.

Mes nesusitarėme. Ukrainos pusė neatsižvelgia į mūsų reikalavimus.

„Mums tai labai svarbu: „bevizis transporto režimas“ turėtų būti tęsiamas ir pratęstas bent jau iki mūsų pergalės“, – po pirmadienio derybų pareiškė Ukrainos bendruomenių, teritorijų ir infrastruktūros plėtros ministro pavaduotojas Serhijus Derkačas.

„Reikalavimas absurdiškas, nes Lenkijos protestuotojai kreipiasi ne į savo vyriausybę, o nori, kad Ukraina kreiptųsi į ES dėl leidimų“, – pridūrė jis.

Lenkijos vežėjai taip pat kritikuoja elektroninę registracijos sistemą, pagal kurią iš Ukrainos išvykstama užbaigus pristatymą. Laukimas, anot R. Meklerio, gali trukti 11–12 dienų.

Lenkijos muitinės tarnybos duomenimis, pirmadienį Dorohuske stovėjo ir galimybės įvažiuoti į Ukrainą laikė apie 1,3 tūkst. sunkvežimių, o dar 500 transporto priemonių laukė galimybės patekti į šią šalį Hrebenės kontrolės punkte.

Dėl blokadų taip pat susidarė Ukrainos sunkvežimių, norinčių įvažiuoti į Lenkiją, spūstys.

Viena Slovakijos, kuri taip pat ribojasi su Ukraina, logistikos sąjunga pirmadienį taip pat pagrasino blokuoti Ukrainos krovinių įvežimą į ES.

Slovakijos automobilių vežėjų sąjungos vadovas pirmadienį žurnalistams sakė, kad ji „pasirengusi tuojau pat paremti Lenkijos vežėjus pasienyje ir užblokuos sienos kirtimą Ukrainos vežėjams iš Slovakijos pusės“, jei ES nesugrąžins leidimų sistemos.

Gairės: Protestuojantys Lenkijos vežėjai, derybos su Ukraina, nepavyko, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS