R. T. Erdoganas užsipuolė teismo išteisintą žinomą Turkijos aktyvistą | KaunoDiena.lt

R. T. ERDOGANAS UŽSIPUOLĖ TEISMO IŠTEISINTĄ ŽINOMĄ TURKIJOS AKTYVISTĄ

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį vėl pažėrė kritikos žinomam visuomenininkui Osmanui Kavalai, praėjus dienai po to, kai šalies teismas išteisino jį dėl antyvyriausybinių protestų kurstymo 2013 metais.

Devyni kaltinamieji, įskaitant patį O. Kavalą, antradienį buvo išteisinti dėl siekio nuversti vyriausybę per masinius protestus Stambulo Gezio parke.

Tačiau praėjus vos kelioms valandoms buvo išduotas naujas arešto orderis žmogaus teisių gynėjui suimti – šįkart dėl įtariamo vaidmens 2016 metais rengiant nesėkmingą valstybės perversmą.

Sakydamas kalbą savo partijos nariams R. T. Erdoganas dar kartą užsiminė apie galimus O. Kavalos ryšius su JAV milijardieriumi ir kovotoju už demokratiją George'u Sorosu (Džordžu Sorosu). Prezidento teigimu, tai yra įrodymas, kad kaltinamasis siekė nuversti vyriausybę.

„Užkulisiuose veikia į Sorosą panašūs žmonės, siekiantys sukelti sąmyšį kurstydami maištą tam tikrose šalyse“, – tvirtino R. T. Erdoganas.

„(Šių veikėjų) atšaka Turkijoje buvo įkalinta, tačiau ją išdrįso išteisinti“, – pridūrė valstybės vadovas.

Protestus Gezio parke jis pavadino „niekingu išpuoliu, tokiu pat kaip ir kariniai perversmai“, pabrėždamas, kad tie įvykiai „nebuvo nekaltos riaušės“.

O. Kavala anksčiau bendradarbiavo su G. Soroso įkurtu fondu „Open Society Foundation“, kol jis dar nebuvo uždraustas Turkijoje, taip pat su daugeliu žinomų pilietinės visuomenės grupių.

Netoli Stambulo įsikūręs teismas nusprendė, kad nėra pakankamai įrodymų, jog kaltinamasis kurstė protestus, kaip teigė prokurorai.

Europos Žmogaus Teisių Teismas gruodį nutarė, kad O. Kavalos kaltinamajame akte nepateikiama nusikalstamos veiklos įrodymų, o daugelis žmogaus teisių organizacijų jo bylą laiko pasityčiojimu iš teisingumo.

Demonstracijas Gezio parke išprovokavo valdžios planai užstatyti vieną nedaugelio žaliųjų erdvių pačiame Stambulo centre, tačiau vėliau tos akcijos peraugo į visą šalį apėmusius protestus prieš R. T. Erdogano valdžią.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS