R. T. Erdoganas užsitikrino naują kadenciją: ragina siekti nacionalinės vienybės | KaunoDiena.lt

R. T. ERDOGANAS UŽSITIKRINO NAUJĄ KADENCIJĄ: RAGINA SIEKTI NACIONALINĖS VIENYBĖS

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), užsitikrinęs naują kadenciją šalies vadovo poste, pirmadienį paragino siekti nacionalinės vienybės.

Beveik galutiniai sekmadienį vykusio antro prezidento rinkimų turo rezultatai rodo, kad R. T. Erdoganas keturiais procentiniais punktais aplenkė pasaulietinės opozicijos varžovą Kemalį Kilicdaroglu (Kemalį Kiličdarohlų).

69-erių politikas įveikė galingiausią opozicijos aljansą, kada nors metusį iššūkį jo islamiškų šaknų turinčiai partijai, ir pasiekė pergalę rinkimuose sunkiausios Turkijos ekonominės krizės per pastarosios kartos gyvenimo laiką akivaizdoje.

„Turėtume susivienyti ir būti solidarūs“, – prie prezidentūros Ankaroje susirinkusiai šalininkų miniai sakė R. T. Erdoganas.

„Raginame tai daryti iš visos širdies“, – pridūrė jis.

Turėtume susivienyti ir būti solidarūs.

Turkijos miestų gatvėse aidėjo automobilių signalai, o iš viso pasaulio pasipylė sveikinimai.

„Tikiuosi, kad ir toliau dirbsime kartu kaip NATO sąjungininkai dvišaliais klausimais ir spręsime bendrus pasaulinius iššūkius“, – R. T. Erdoganui tebekalbant, tviteryje parašė JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) per atstovą spaudai pareiškė, kad tikisi toliau stiprinti Turkijos ir Jungtinių Tautų bendradarbiavimą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad šis rezultatas rodo, jog remiamos R. T. Erdogano pastangos stiprinti valstybės suverenitetą ir vykdyti nepriklausomą užsienio politiką.

Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis sakė, kad nori ir toliau bendradarbiauti su R. T. Erdoganu dėl Europos saugumo ir stabilumo.

Sveikinimus siuntė visos Europos ir arabų pasaulio lyderiai, taip pat ir buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Gegužės 14 dieną vykusiame pirmame rinkimų ture niekas neužsitikrino pergalės iškart, tad sekmadienį buvo surengtas antras ratas, kuriame susigrūmė 20 metų prie Turkijos vairo stovintis R. T. Erdoganas ir kelių opozicijos partijų iškeltas K. Kilicdaroglu.

Opozicijos šalininkai tai vertino kaip galimybę išsigelbėti, kad Turkija netaptų autokratija.

Trumpame pareiškime, kuriame pripažino pralaimėjimą, K. Kilicdaroglu išreiškė liūdesį dėl didelių sunkumų, laukiančių šalies su R. T. Erdoganu.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Klausimasasas

SEIMASASAM IR PREZIDENTUSASUI.Kaip tai gali buti,Turkija NATOsoskiu nare taciau Erdoganas kuria GEROVES VALSTYBE TURKAM O NE JAValkatom ar ESiuku brisiam.

JAVarastai

Apsisiko.Neysejo sureng LIURLIALIUCIJA Turkijoje.

Politologas mėgėjas

Ponui Cha...... netriesk miltais. Erdoganas gavo 52 procentus, oponentas - 48 procentus rinkėjų balsų, žinoma, kad bus visko ir džiaugsmo, ir nusivylimo streikų. Kaip turkam išeina, taip jie daro, mes nieko negalime pakeisti. Liliputinas ir jo vasaras mums baisūs, todėl apie jį ir rašoma, ir rašis, bet tuo viskas ir pasibaigs. Rusijos tauta rinks, o skaičiuotojai neabejoju rinkimus klastos. Tokia gyvenimo realybė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS