R. T. Erdogano pergalė Turkijos prezidento rinkimuose lirą nusmukdė į rekordines žemumas | KaunoDiena.lt

R. T. ERDOGANO PERGALĖ TURKIJOS PREZIDENTO RINKIMUOSE LIRĄ NUSMUKDĖ Į REKORDINES ŽEMUMAS

Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) pergalė sekmadienį vykusiame istoriniame Turkijos prezidentų rinkimų antrajame ture, penkeriems metams pratęsusį du dešimtmečius trunkantį valdymą, nacionalinės valiutos liros kursą nusmukdė į iki šio neregėtas žemumas.

Agentūra „Bloomberg“ skelbia, jog liros kursas pirmadienį pasiekė istorinį antirekordą - 20,05 liros už JAV dolerį.

JAV banko „Morgan Stanley“ įspėja, kad iki šių metų pabaigos lira gali nuvertėti iki 28 lirų už dolerį, jei R. T. Erdoganas iš esmės nepakeis monetarinės politikos. Savo ruožtu „Wells Fargo & Co.“ analitikai pranašauja, jog jau mėnesio JAV dolerio ir Turkijos liros santykis pasieks 23 liras už dolerį.

„R. T. Erdogano pergalė neatneš ramybės nė vienam užsienio investuotojui. Aukštos infliacijos ir palyginti žemų bazinių palūkanų sąlygomis, neturint pakankamai grynųjų užsienio valiutos atsargų, gali kilti skaudi krizė, kuri smogs visiems aktyvams“, – sakė „Tellimer“ Dubajuje strategas Hasnainas Malikas.

„Bloomberg“ primena, jog R. T. Erdoganas yra žinomas dėl savo netradicinio požiūrio į monetarinę politiką. Prezidentas mano, kad mažos palūkanų normos skatina infliacijos mažėjimą, tuo tarpu pasaulio centriniai bankai kainų augimui pažaboti elgiasi priešingai.

Oficialiais duomenimis, metų infliacija Turkijoje balandį siekė 43,7 proc., tuo tarpu ekspertai tvirtina, jog realiai ji gali būti gerokai didesnė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

cha

Dabar Geiropa tai jau galės užsižviegti, kad Erdoganas diktatorius, valdo ilgai kaip Stalinas, neklauso tydarų ir JAV, vienžo blogietis, kaip Putinas ir Lukašenka. Gal dar sankcijas Turkijai įves kaip Iranui ?

A

Prizadejo geroves zmoniu santaupu saskaita

juk

jis jau perinktas o pinigo emisija sumazino ZD nes bus daug islaidu atstatymui o medziagu duos rusai stai ir visa politika kuri nepatink s ionsatanystam su gvisom klimato ginkluotem kurias dar unt savo galvos nuo palestynos lygi niujorko banditu z=0
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS