R.T. Erdoganas ragina priimti naują Turkijos konstituciją | KaunoDiena.lt

R.T. ERDOGANAS RAGINA PRIIMTI NAUJĄ TURKIJOS KONSTITUCIJĄ

  • 0

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), kurio valdančioji partija laimėjo savaitgalio rinkimus, trečiadienį paragino priimti naują konstituciją.

„Naujos konstitucijos problemos sprendimas buvo viena svarbiausių lapkričio 1-osios žinių“, – pareiškė Ankaroje prezidentas, kurio kalbą parodė televizija.

R.T.Erdoganas jau seniai siekia priimti konstituciją, kuri išplėstų prezidento galias šalyje.

Netikėta R.T.Erdogano Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) pergalė sekmadienio rinkimuose, kuriuose ji susigrąžino daugumą parlamente, turėtų padėti jam įgyvendinti tikslą paversti savo postą JAV stiliaus prezidentine institucija, turinčia didelius vykdomuosius įgaliojimus.

Prezidento atstovas anksčiau sakė, kad Turkija svarsto galimybę surengti referendumą dėl konstitucinės reformos, jeigu nepavyktų užsitikrinti naujo parlamento daugumos paramos konstitucijos pakeitimui.

Dabartinė Turkijos konstitucija gimė iš 1980 metų perversmo ir, nors nuo vėliau buvo taisyta, joje vis dar jaučiamas jos autorių kariškių braižas. Ankstesnės pastangos suderinti naują konstitucijos tekstą buvo nesėkmingos dėl įvairių nesutarimų, vieną kurių sukėlė siūlomas perėjimas prie prezidentinio valdymo formos.

„Mes turime aiškią nuomonę, kad prezidentinė sistema padėtų Turkijai peršokti į kitą lygą“, – sakė R.T.Erdohano atstovas Ibrahimas Kalinas (Ibrachimas Kalinas) žurnalistams Ankaroje.

„Šį klausimą galima išspręsti pasikonsultavus su tauta... Jeigu tam reikia tokio mechanizmo kaip referendumas, tai jis bus surengtas“, – pareiškė jis.

I.Kalinas patikino, kad planuojami pakeitimai būtų naudingi ne tik R.T. Erdoganui, kuris dominuoja Turkijos politikoje nuo 2003 metų, kai tapo premjeru, tuo labiau po 2014 metų, kai tapo pirmuoju tiesioginiuose rinkimuose išrinktu šalies prezidentu.

„Pagal konstituciją jis ir dabar yra stiprus lyderis ir jau įėjo į istoriją. Jis neturi jokių asmeninių lūkesčių, – sakė jis. – Debatai dėl prezidentinės sistemos nėra vien iš rūpesčio dėl jo ateities. Manoma, kad naujas modelis būtų naudingas Turkijai“.

61-erių metų R.T.Erdoganas sako, kad didelius vykdomuosius įgaliojimus turinti prezidento institucija šiek tiek skirtųsi nuo esamų jos modelių Prancūzijoje ir Brazilijoje, tačiau dabartinės konstitucijoskeitimas yra jau gerokai vėluojantis reiškinys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS