Rusija ir Turkija nepaisydamos JAV sankcijų plėtos karinius ryšius | KaunoDiena.lt

RUSIJA IR TURKIJA NEPAISYDAMOS JAV SANKCIJŲ PLĖTOS KARINIUS RYŠIUS

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį sakė, kad Maskvos ir Ankaros nuo karinio bendradarbiavimo neatbaidys JAV sankcijos Turkijai dėl rusiškos raketinės gynybos sistemos įsigijimo.

Vašingtonas anksčiau šį mėnesį, žengdamas retą žingsnį NATO sąjungininkės atžvilgiu, paskelbė sankcijas Turkijai, nusipirkusiai rusišką oro gynybos sistemą S-400.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo tuo metu tikino turkų užsienio reikalų ministrą Mevlutą Cavusoglu, kad sankcijų tikslas yra neleisti Rusijai gauti dideles pajamas ir įgyti didelę įtaką.

Antradienį M. Cavusoglu atvyko į Maskvą derėtis su rusų kolega S. Lavrovu, kuris žurnalistams sakė: „Patvirtinome savo abipusius ketinimus plėtoti karinius ryšius su Turkija.“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vertina Turkijos ryžtą „tęsti bendradarbiavimą šioje srityje nepaisant Vašingtono neteisėto spaudimo“, pridūrė S. Lavrovas.

Rusija pernai pristatė sistemą S-400 Ankarai, ignoravusiai perspėjimus, kad ši sistema nesuderinama su Turkijos naryste NATO.

Nors Rusija ir Turkija yra varžovės keliuose konfliktuose, įskaitant Libijos ir Sirijos konfliktus, V. Putinas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas palaiko gerus santykius.

Abi šalys drauge stebi paliaubas dėl Kalnų Karabacho, kurioms tarpininkavo Rusija ir dėl kurių buvo sutarta po Armėnijos ir Azerbaidžano šešių savaičių karo, nusinešusio daugiau kaip 6 tūkst. gyvybių.

Vykstant kovoms dėl Kalnų Karabacho, įtampa tarp Rusijos ir Turkijos padidėjo, Maskva kaltino Ankarą siunčiant kovotojus iš Sirijos kovoti su armėnų pajėgomis šiame ginčijamame regione.

Anksčiau šį mėnesį Turkijos policija Stambule buvo trumpam areštavusi du rusų žurnalistus, kurie, kaip teigta, be leidimo filmavo dronų gamybos objektą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jooo

Turkija niekada neturėjo nei draugu nei priesu...vien tik savo interesus.

Nordland

Sultonas nepamirso kas surenge pries ji karini perversma ir kas ji isgelbejo. Jei vertinti pasekmes, tai buvo vienas didziausiu jav fiasko.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS