Rusija pradeda atitraukti karius nuo Ukrainos sienos | KaunoDiena.lt

RUSIJA PRADEDA ATITRAUKTI KARIUS NUO UKRAINOS SIENOS

Rusija penktadienį pradėjo atitraukti pajėgas, dalyvavusias pratybose prie Ukrainos sienų, pranešė Gynybos ministerija.

Dėl Rusijos pajėgų telkimo prie Ukrainos sienos kelias savaites buvo smarkiai išaugusi įtampa tarp Maskvos ir Vakarų, tačiau rusų Gynybos ministerija paskelbė, kad kariškiai, dalyvavę karinėse pratybose Kryme, pradėjo grįžti į savo bazes.

„Balandžio 23 dieną Pietų karinės apygardos ir oro desanto kariai, dalyvavę... netikėtame patikrinime, pradėjo grįžti į nuolatinio dislokavimo vietas“, – nurodė ministerija.

„Šiuo metu kariniai daliniai žygiuoja į krovos geležinkelio stotis ir aerodromus, vykdo krovą į desantinius laivus, ant geležinkelio platformų ir į lėktuvus“, – sakoma Rusijos naujienų agentūrų išplatintame ministerijos pranešime.

Balandžio 22 dieną Kryme įvyko pagrindinis Pietų karinės apygardos ir oro desanto pajėgų pratybų etapas. Gynybos ministerijos duomenimis, pratybose dalyvavo daugiau kaip 10 tūkst. karių, 1,2 tūkst. karinės technikos vienetų, daugiau kaip 40 karo laivų ir 20 aprūpinimo laivų.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ketvirtadienį pareiškė, kad pratybos Kryme buvo sėkmingos ir kad Rusija nuo penktadienio pradės grąžinti karius iš karinių pratybų netoli Ukrainos ir aneksuotame Kryme.

Rusijos kariuomenės telkimas prie Ukrainos sienų ir Kryme, vykęs suintensyvėjus Kijevo pajėgų ir prorusiškų separatistų kovoms Rytų Ukrainoje, sukėlė didelį nerimą Kijeve ir Vakaruose.

Remiantis anksčiau šią savaitę Europos Sąjungos paskelbtu vertinimu, palei Ukrainos sieną dislokuotų Rusijos karių skaičius viršijo 100 000.

Ir NATO, ir Ukraina palankiai įvertino Rusijos pranešimą apie pajėgų atitraukimą. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad šis žingsnis „mažina įtampą“.

„Bet kokie Rusijos žingsniai deeskalacijos link būtų svarbūs ir gerokai pavėluoti“, – savo ruožtu sakė vienas NATO pareigūnas.

„NATO išlieka budri ir mes toliau atidžiai stebėsime nepagrįstą Rusijos kariuomenės telkimą Ukrainoje ir aplink ją“, – pridūrė jis.

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį sakė palauksiančios tolesnių Rusijos veiksmų po Maskvos pareiškimo, kad šalis baigia įtampą smarkiai padidinusias karines pratybas prie Ukrainos sienų ir Kryme.

Separatistinio konflikto suintensyvėjimas

Kelios valandos po pranešimo apie pratybų pabaigą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Ukrainos lyderis „bet kuriuo metu“ laukiamas Maskvoje aptarti dvišalių santykių, tačiau pabrėžė, kad jei V. Zelenskis tikisi išspręsti problemas, kylančias dėl konflikto Rytų Ukrainoje, pirmiausia jam reikėtų susitikti su prorusiškų separatistų kontroliuojamų Donecko ir Luhansko regionų lyderiais.

Rusija paskelbė į virtinę karinių pratybų savo teritorijos pietuose ir Vakaruose, taip pat Kryme pasiuntusi dešimtis tūkstančių karių, be to, anksčiau šią savaitę suintensyvino pratybas Juodojoje jūroje, kuriose dalyvavo daugiau kaip 20 rusų karo laivų ir oro pajėgų naikintuvai.

S. Šoigu tokį pajėgų telkimą vadino „mokymais“, esą surengtais reaguojant į „grėsmingus“ NATO veiksmus.

Ukrainoje nuo šių metų pradžios per kruviną konfliktą su prorusiškais separatistais žuvo apie 30 ukrainiečių karių. Palyginimui, per visus ankstesnius metus jų žuvo 50.

Iš viso daugiau kaip 13 tūkst. žmonių žuvo per 2014 metais prasidėjusį konfliktą Rytų Ukrainoje. Konfliktas kilo per liaudies sukilimą nušalinus prokremlišką Ukrainos prezidentą, o Rusijai po to aneksavus Krymą.

Vakarai ir Ukraina kaltina Rusiją siunčiant karių ir ginklų į Donbasą, bet Maskva tai neigia.

Kovos nuslopo pernai liepą įsigaliojus naujam ugnies nutraukimo susitarimui, bet šių metų pradžioje vėl suintensyvėjo. Abi šalys dėl to kaltina viena kitą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Pasigailėjo apsišikusių iš baimės chocholų, kad nenuskestų savo šūduose....

Amzina autokratija

Laukine salis, vargsai zmogeliai...

NETEISINGAS TRAKTAVIMAS...

Rusija BAIGĖ, pagal planą, savo karinius mokymus. Reikalui esant, jeigu reikės,karinė technika bus atgabenta - ji tam jau yra pasiruošusi...Kitais metais vėl bus kariniai mokymai, kadangi šis kaimynas turi nacistinių požymių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS