Rusija skelbia sukūrusi „deviantinį elgesį“ susekančią programinę įrangą | KaunoDiena.lt

RUSIJA SKELBIA SUKŪRUSI „DEVIANTINĮ ELGESĮ“ SUSEKANČIĄ PROGRAMINĘ ĮRANGĄ

Rusija pirmadienį pranešė sukūrusi socialinę žiniasklaidą kontroliuojančią programinę įrangą, padedančią pareigūnams neleisti jauniems žmonėms žaloti save ir kitus, kuri, pasak kritikų, gali būti panaudota kitamanių tildymui.

Šios iniciatyvos imtasi po to, kai praėjusį mėnesį Permės valstybinio universiteto 18 metų studentas nušovė šešis žmones, pastaraisiais metais padaugėjus panašių išpuolių švietimo įstaigose.

Rusijos jaunimo reikalų agentūra „Rosmolodiož“ pranešė, kad prezidento Vladimiro Putino nurodymu 2018 metais įkurta nevyriausybinė organizacija sukūrė programinę įrangą, kuri „gali greitai susekti destruktyvių subkultūrų plitimą tarp jaunų žmonių“.

„Ši sistema yra naudojama viešai prieinamam populiarių socialinių tinklų rusakalbiam segmentui stebėti“, – sakoma agentūros pranešime.

Naujienų agentūrai AFP atsiųstame pranešime priduriama, kad Jaunimo aplinkos tyrimų ir tinklų stebėjimo centras taip pat sukūrė atskirą sistemą „Angel.Destruktiv“, skirtą telekomunikacijų tinklams ir internetui stebėti.

Programa perspėja pareigūnus apie informaciją, kuri skatina „vaikus ir jaunimą imtis veiksmų, keliančių grėsmę jų gyvybei“, taip pat apie „fatališkai neigiamą deviantinį elgesį“, nurodoma pranešime.

Pasak „Rosmolodiož“, NVO jau teikia teisėsaugos institucijoms informaciją „apie ketinimus atlikti neteisėtus ar asocialius veiksmus“.

Rusijos verslo dienraščiai RBK ir „Vedomosti“ praėjusį mėnesį pranešė, kad vyriausybė skyrė daugiau nei 1,5 mlrd. rublių (17 mln. eurų) panašios sistemos kūrimui.

Sarkiso Darbiniano, skaitmeninių teisių nevyriausybinės organizacijos „Roskomsvoboda“  teisininko teigimu, tokia programinė įranga automatiškai „slopins veiklą internete“. Jis tai pavadino „labai rimta grėsme žodžio laisvei“.

„Labai abejotina, kad galutinis tikslas bus pasiektas, tačiau ši sistema gali sukelti problemų daugeliui vartotojų ir aktyvistų“, – sakė jis.

Pasak S. Darbiniano, ji kelia „didžiulę grėsmę žmonių, reiškiančių vyriausybei nepalankią nuomonę, laisvei“.

Rusijos vyriausybė pastaraisiais metais prisidengdama kova su ekstremizmu ir nepilnamečių apsauga kontroliuoja rusišką interneto segmentą ir pradėjo kurti vadinamąjį suverenų internetą. 

Dėl šaudynių mokymo įstaigose pareigūnai kaltina užsienio daromą įtaką. Pasak jų, Rusijos jaunimas internete sužino apie panašias atakas JAV ir kitose šalyse.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Senukas

Jau tiek prisimelavo kad gaila ziureti i r moteris

SUSIJUSIOS NAUJIENOS