Rusija teigia, kad pratęsti susitarimą dėl grūdų yra sudėtinga | KaunoDiena.lt

RUSIJA TEIGIA, KAD PRATĘSTI SUSITARIMĄ DĖL GRŪDŲ YRA SUDĖTINGA

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį pareiškė, kad susitarimo, kuriuo leista atnaujinti grūdų eksportą iš Ukrainos, pratęsimas tapo sudėtingas, nes jis esą nebuvo tinkamai įgyvendinamas.

S. Lavrovas sakė, kad nesilaikoma susitarimo punktų, kuriuose numatytas Rusijos grūdų ir trąšų eksportas, ir kad „jei paketo sąlygos bus įvykdytos pusiau, tada pratęsimo klausimas taps gana sudėtingas“.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas), trečiadienį viešėjęs Kyjive, pareiškė, jog yra labai svarbu pratęsti susitarimą, kuris leido atnaujinti grūdų eksportą iš karo nuniokotos Ukrainos.

Pernai vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Maskvos karo laivai blokavo Juodosios jūros uostus, kol praėjusią vasarą buvo sudarytas susitarimas, leidžiantis saugiai eksportuoti itin svarbius grūdus.

Susitarimą, kuris bus automatiškai pratęstas kovo 18 dieną, jei Maskva arba Kyjivas tam nepaprieštaraus, Rusija, Ukraina, Turkija ir Jungtinės Tautos pasirašė praėjusių metų liepą.

Labai svarbu, kad ir po kovo 18 dienos būtų įgyvendinama Juodosios jūros grūdų iniciatyva ir kad būtų kuriamos sąlygos, kurios leistų kuo geriau išnaudoti eksporto infrastruktūrą per Juodąją jūrą.

„Noriu pabrėžti, jog labai svarbu, kad ir po kovo 18 dienos būtų įgyvendinama Juodosios jūros grūdų iniciatyva ir kad būtų kuriamos sąlygos, kurios leistų kuo geriau išnaudoti eksporto infrastruktūrą per Juodąją jūrą“, – sakė Kyjive viešintis JT generalinis sekretorius.

Susitarimas sudarė sąlygas eksportuoti 23 mln. tonų grūdų iš trijų atskirų Ukrainos uostų, sakė A. Guterresas.

Tai „padėjo sumažinti pasaulines maisto kainas ir suteikė svarbią pagalbą žmonėms, kurie taip pat moka didelę kainą už šį karą, ypač besivystančiose šalyse“, kalbėjo JT vadovas.

„Ukrainos ir Rusijos maisto produktų ir trąšų eksportas yra labai svarbus pasauliniam maisto saugumui ir maisto kainoms“, – pridūrė jis.

Pagal praėjusių metų susitarimą Rusijai buvo pažadėta teisė eksportuoti trąšas be Vakarų sankcijų. Maskva tvirtina, kad šios susitarimo dalies nesilaikoma.

JT humanitarinės pagalbos vadovas Martinas Griffithsas (Martinas Grifitsas) anksčiau įspėjo, kad gali būti sunku užtikrinti dar vieną susitarimo pratęsimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kokie dar grudai

Kurie buvo skirti Afrikos badaujanciom salim atsidure Geiropoje.Situos ESiknius tik KALIBRAIS galima maitinti.

Taigi

Savo metiniame pranešime putleris gyrėsi rekordiniu grūdų derliumi; pasirodo, beveik pusė kiekio - pavogta iš Ukrainos okupuotų laukų; O 2022 m putleris kartu su turkais darė bizniuką su vogtais grūdais iš Ukrainos sandėlių...

Himars

Vyti orkus lauk is Juodosios juros! Palikti jiems kelias upes pamaskvej ir uzteks.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS