Rusija veda derybas su JAV dėl branduolinio susitarimo pratęsimo | KaunoDiena.lt

RUSIJA VEDA DERYBAS SU JAV DĖL BRANDUOLINIO SUSITARIMO PRATĘSIMO

Tarp Rusijos ir Jungtinių Valstijų vyksta „energingos“ diskusijos dėl kitą savaitę galioti baigiančio svarbaus branduolinio susitarimo pratęsimo, antradienį pranešė Kremlius.

2010 metais sudaryta naujoji Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartis apriboja didžiausius branduolinius arsenalus kontroliuojančių Vašingtono ir Maskvos turimų branduolinių kovinių galvučių skaičių iki 1 550.

Derybos dėl sutarties pratęsimo įstrigo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijai tvirtinant, kad prie šios sutarties turi prisijungti ir Kinija, nors Pekinas griežtai atmeta šią idėją.

„Dabar tikrai vyksta kontaktai, energingi kontaktai“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. Jis pridūrė, kad sutarties pratęsimas yra „abiejų šalių ir viso pasaulio interesuose“.

Praėjusią savaitę Kremlius pasveikino naujojo JAV prezidento Joe Bideno (Džo Bideno) siūlymą pratęsti sutarties galiojimą penkeriems metams.

Rusijos Saugumo Taryba pirmadienį patvirtino, kad Tarybos vadovas Nikolajus Patruševas taip pat kalbėjosi su JAV nacionalinio saugumo patarėju Jake'u Sullivanu (Džeiku Salivanu) apie svarstomą pratęsimą.

D. Trumpo administracija pasitraukė iš kelių ginkluotės sutarčių, įskaitant Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį su Rusija.

D. Trumpo prezidentavimo laikotarpiu Maskvos ir Vašingtono santykiai blogėjo dėl kaltinimų kibernetiniais įsilaužimais ir kišimusi į rinkimus, o nesugebėjimas susitarti dėl naujosios START sutarties pratęsimo tik patvirtino prastą jų būklę.

Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas, 1987 metais pasirašęs INF sutartį su tuometiniu JAV prezidentu Ronaldu Reaganu (Ronaldu Reiganu), paragino abi šalis pratęsti naująją START sutartį ir drauge susitarti dėl tolesnio branduolinės ginkluotės mažinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS