Rusijos ir Amerikos verslininkas pasisakė dėl šnipinėjimo Maskvai | KaunoDiena.lt

RUSIJOS IR AMERIKOS VERSLININKAS PASISAKĖ DĖL ŠNIPINĖJIMO MASKVAI

  • 0

Rusijos ir JAV pilietybę turintis verslininkas trečiadienį padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl kaltinimų iš JAV slapta gabenus Maskvai padidintos rizikos mikroelektronikos komponentų, nors trejus metus neigė savo kaltę, pranešė Teisingumo departamentas.

49 metų Aleksandras Fišenka, Hjustone įsikūrusios įmonės „Arc Electronics“ vadovas, buvo sulaikytas 2012 metais dėl įtarimų, kad jis gabeno Rusijos karinėms ir žvalgybos agentūroms kontroliuojamus elektronikos komponentus ir kompiuterių mikroschemas, kuriuos galima panaudoti radarų ir stebėjimo sistemose, taip pat raketų valdymo sistemose bei sprogdikliuose.

„Arc Electronics“, kuri tvirtino užsiimanti šviesoforų sistemų gamyba, pateikdavo gamintojams Amerikoje melagingą informaciją apie elektronikos komponentų galutinę paskirtį bei galutinius vartotojus ir gabeno juos slapta, kad išvengtų JAV eksporto kontrolės.

A.Fišenka, vienas iš 11-os asmenų, kurie 2012-aisiais buvo sulaikyti dėl įtarimų dalyvavus šioje schemoje, ilgą laiką neigė kaltinimus, tačiau galiausiai padarė kaltės pripažinimo pareiškimą prieš netrukus turintį prasidėti teismo procesą.

A.Fišenkai gresia iki 20 metų kalėjimo už kiekvieną iš kaltinimų pažeidus JAV Tarptautinės nepaprastosios padėties ekonominių galių įstatymą (International Emergency Economic Powers Act), apimantį veiksmus, kuriais tariamai teikiama pagalba JAV priešams.  

Jam taip pat gresia 20 metų kalėjimo už pinigų plovimą bei dar 10 metų – už tai, kad neteisėtai veikė kaip Rusijos vyriausybės agentas.  

„A.Fišenka pildė savo kišenes mūsų nacionalinio saugumo sąskaita, - sakė prokuroras Rusijos ir Amerikos verslininkas padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl šnipinėjimo Maskvai Kelly Currie (Kelis Karis). – Šis baudžiamasis persekiojimas parodo, kaip svarbu, kad būtų griežtai vykdomi Jungtinių Valstijų eksporto kontrolės įstatymai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS