Rusijos kariuomenė surengė naujas pratybas Arktyje | KaunoDiena.lt

RUSIJOS KARIUOMENĖ SURENGĖ NAUJAS PRATYBAS ARKTYJE

Rusija antradienį surengė naujas karines pratybas Arkties regione, kurio tarptautinė svarba didėja Maskvai varžantis dėl dominavimo su kitomis šalimis, įskaitant Jungtines Valstijas.

Padidėjus įtampai tarp Vakarų šalių ir Rusijos abi pusės ėmėsi stiprinti savo pajėgas Tolimojoje Šiaurėje. Manoma, kad šis regionas yra turtingas gamtinių išteklių, o dėl klimato kaitos traukiantis ledo dangai taip pat atsiveria naujų prekybos kelių.

Rusijos kariuomenė kovo 20-ąją surengė didelius manevrus prie Aleksandros Žemės, priklausančios Prano Juozapo Žemės salynui. Numatoma, kad pagal šią pratybų programą bus surengta daugiau kaip 40 atskirų mokymų.

Pirmadienį Gynybos ministerija paskelbė, kad Šiaurės laivynas pradeda vadovavimo pratybas, truksiančias „keletą dienų“.

Per manevrus tikimasi išbandyti oro erdvės gynybos sistemas „Pancir S1“, naikintuvų MiG-31 pripildymą degalais ore, taip pat ataką imituojančių dronų elektroninio blokavimo pratybas.

Praeitą penktadienį trys povandeniniai atominiai laivai vienu metu išniro į paviršių Arkties vandenyne, pralauždami ledą. Taip pat buvo atliktas povandeninio atomlaivio torpedos mokomasis paleidimas po ledu.

Prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį gyrė pratybas Arktyje ir sakė, kad Rusijos kariuomenė įrodė sugebanti veikti net ir „rūsčioje Šiaurės  aplinkoje“.

Dimisijos admirolas Viktoras Kravčenka naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad šios pratybos turėjo pasiųsti „signalą mūsų užsienio draugams – amerikiečiams“.

Pasak V. Kravčenkos, praeitą savaitę vykusios pratybos turi priminti Jungtinėms Valstijoms, kad jos šiame regione turi varžovę, taip pat parodyti, kad Rusija Arktyje veikia jau „ilgą laiką“.

Rusija yra viena iš penkių šalių, reiškiančių pretenzijas į Arkties regioną. Maskva padidino ten savo karinį aktyvumą, iš naujo atidariusi ir modernizavusi kelias bazes ir aerodromus, apleistus nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Maskva pastatė karinę bazę atokioje Katilo saloje, priklausančioje Naujojo Sibiro salynui prie savo Arkties rytinės pakrantės. Taip pat buvo įrengta kitų objektų, tarp jų – Prano Juozapo Žemėje.

Rusija taip pat dislokavo ten modernių oro erdvės sistemų S-400.

Jungtinės Valstijos vasarį pasiuntė į Norvegiją pratyboms strateginių bombonešių, Vakarų šalims irgi stengiantis sustiprinti savo karinį dalyvavimą šiame regione.

2018 metais JAV karinės jūrų pajėgos pirmąkart nuo 9-ojo dešimtmečio pasiuntė į Norvegijos jūrą vieną iš savo lėktuvnešių, o kitais metais – keletą kitų laivų į Rusijos išskirtinę ekonominę zoną Barenco jūroje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

> JAU ŠAUKŠTAI PO PIETŲ...

oho kaip tavo retorikoje šlovinamas viena, o žeminama kita imperija. Matosi kokiam blokui tavo lojalumas ir meilė. Turbūt pamiršai nuo kurios imperijos nukentėjo Lietuva labiausiai ir kuri imperija yra demokratijos lopšys. Kaip greitai sąmokslo teorijos bujoja riboto proto žmonių smegenėlėse.

Anonimas

Dar ten reikia prisikti,be pratybu niekaip,,

JAU ŠAUKŠTAI PO PIETŲ...

Rusija jau tvirtai įsitvirtino Arktyje. Pagal Grybauskaite ir užzombintus Lietuvos kiemsargiukus - Rusija "vatnikai". Tik Lietuvai iki tų "vatnikų, kaip mūsų ožiui iki Romos popiežiaus...O Arktis - didelis ekonominis ir karinis strateginis punktas iš kurio tokia Amerika - ranka paduoti...JAV teroristai supranta tik jėgą. 50 metų po antro pasaulinio karo, kol egzistavo Tarybų Sajungą ji buvo tyli, kaip pelytė. Šiandien užteks tik Kinijos ir Rusijos galios pastatyti tuos teroristus į vietą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS