Rusijos teismas uždraudė tarptautinį LGBT judėjimą | KaunoDiena.lt

RUSIJOS TEISMAS UŽDRAUDĖ TARPTAUTINĮ LGBT JUDĖJIMĄ

  • 16

Rusijos Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį uždraudė „tarptautinį LGBT judėjimą“, teigdamas, kad tai yra „ekstremistinė organizacija“, tačiau nenurodė, ar šis sprendimas turės įtakos konkretiems asmenims ar organizacijoms Rusijoje.

Pasak teisme buvusių naujienų agentūros AFP žurnalistų, teisėjas nusprendė „pripažinti tarptautinį LGBT visuomeninį judėjimą ir jo padalinius ekstremistine organizacija ir uždrausti jo veiklą Rusijos teritorijoje“.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad teisme nedalyvavo niekas iš atsakovo pusės.

„Posėdyje dalyvauja tik Teisingumo ministerijos atstovas. Niekas iš kaltinamosios pusės neatvyko“, – Aukščiausiojo Teismo atstovą citavo „RIA Novosti“.

Nepriklausoma naujienų organizacija „Novaja Gazeta“ pranešė, kad aktyvistams nebuvo leista dalyvauti teismo posėdyje, kuris vyko už uždarų durų.

Transseksualų teises remiančios Rusijos grupės „Centras T“ vadovas Janas Dvorkinas teigė, kad šis teismo procesas yra, jo žodžiais tariant, naujas aukščiausias beprotybės taškas. Su AFP žurnalistais jis kalbėjosi ne iš Rusijos, iš kurios pabėgo, motyvuodamas saugumo sumetimais.

Rusija anksčiau šį mėnesį paprašė savo Aukščiausiojo Teismo uždrausti „Tarptautinį LGBT visuomeninį judėjimą“, nenurodydama, kam būtent turėtų būti taikomas šis draudimas.

Tai naujausias smūgis šalies LGBTIQ bendruomenei, kuri ir taip jau yra engiama vis labiau konservatyvėjančioje šalyje, o prezidentas Vladimiras Putinas yra nekart sakęs, kad savo valdymo kertiniu akmeniu laiko „tradicines šeimos vertybes“.

Teisingumo ministerija anksčiau teigė, kad valdžios institucijos nustatė „ekstremistinio pobūdžio požymių ir apraiškų“ Rusijoje veikiančio LGBTIQ judėjimo veikloje, įskaitant „socialinės ir religinės nesantaikos kurstymą“.

Nėra aišku, ką konkrečiai ši etiketė reikš LGBTIQ žmonėms Rusijoje.

Ilga represijų istorija

Rusija jau ilgą laiką vykdo susidorojimą su žmonėmis ir organizacijomis, kurių pažiūros skiriasi nuo Kremliaus ir Ortodoksų Bažnyčios propaguojamų griežtų socialinių vertybių interpretacijų. Prieš dešimtmetį prasidėjęs susidorojimas lėtai, bet užtikrintai mažino LGBTIQ teises Rusijoje.

2013 metais Kremlius priėmė pirmąjį LGBTIQ žmonių teises ribojantį teisės aktą, vadinamąjį „gėjų propagandos“ įstatymą, draudžiantį bet kokį nekritinį viešą „netradicinių lytinių santykių“ vaizdavimą nepilnamečiams.

2020 metais V. Putinas prastūmė konstitucinę reformą, kad pratęstų savo valdymą dar dviem kadencijoms, kuria taip pat buvo uždraustos tos pačios lyties asmenų santuokos.

Šalies posūkis radikalaus konservatyvumo link paspartėjo po to, kai praėjusiais metais Maskva pasiuntė karius į Ukrainą. 2022 metais Kremlius sustiprino retoriką apie „tradicinių vertybių“ apsaugą nuo, kaip jis vadino, „žeminančios“ Vakarų įtakos, o teisių gynėjai tai įvertino kaip bandymą legitimizuoti karinius veiksmus Ukrainoje.

Tais pačiais metais valdžios institucijos priėmė įstatymą, draudžiantį „netradicinių lytinių santykių propagandą“ suaugusiesiems, iš esmės uždraudžiant bet kokį viešą LGBTIQ žmonių palaikymą.

Kitu šiais metais priimtu įstatymu buvo uždraustos lyties keitimo procedūros ir atitinkama priežiūra translyčiams asmenims. Įstatymas uždraudė bet kokias „medicinines intervencijas, kuriomis siekiama pakeisti asmens lytį“, taip pat lyties keitimą oficialiuose dokumentuose ir viešuosiuose registruose.

Juo taip pat buvo iš dalies pakeistas Rusijos šeimos kodeksas, įvardijant lyties pakeitimą kaip priežastį anuliuoti santuoką ir įtraukiant lytį pakeitusius asmenis į sąrašą asmenų, kurie negali tapti globėjais ar įtėviais.

J. Dvorkinas sakė manąs, kad Rusijos valdžios institucijos LGBTIQ asmenis naudoja kaip atpirkimo ožius.

„Jie pralaimi karą. Dėl to žmonės labai nusivylę ir nepatenkinti vyriausybe. Labai lengva tą pyktį išlieti ant LGBTQ žmonių“, – teigė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Tam seneliui ant tanko

Ko kalbi už kitus! O mums įdomu, kaip yra kitose šalyse, tame tarpe ir Rusijoje! Koks senas pasipūtėlis, nori kitiems uždrausti laisvę, su savo tanku ne pagąsdinsi!

Bent

Toj vietoj rusai išlaikė sveiką protą. Už tai pagarba. O mūsų valdžia bekiaušė, nu jei nepriims tų civilinės sąjungos ir Stambulo konvencijos dar Lietuva bent pakolkas nebus kritus žemiau plintuso. O jei priims tai kam tokia šūdlindė ir reikalinga.

Pagarba Rusijai

Brudas niekada nebus auksciau zmoniu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS