S. Lavrovas siekia dalyvauti ESBO susitikime | KaunoDiena.lt

S. LAVROVAS SIEKIA DALYVAUTI ESBO SUSITIKIME

  • 0

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas paprašė leisti jam dalyvauti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime Skopjėje, pranešė Šiaurės Makedonijos užsienio reikalų ministras.

Šiaurės Makedonija šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja šiai saugumo institucijai, kuri lapkričio 30–gruodžio 1 dienomis savo sostinėje surengs metinę ministrų konferenciją.

Šiaurės Makedonijos užsienio reikalų ministras Bujaras Osmani (Bujaras Osmanis) pirmadienį žurnalistams teigė gavęs laišką iš S. Lavrovo, pareikalavusio leisti jam atvykti į Skopję.

Visgi B. Osmani pridūrė, kad yra keletas su tuo susijusių iššūkių.

Anot B. Osmani, kadangi Šiaurės Makedonijos, kuri nėra Europos Sąjungos narė, bet prisijungė prie bloko sankcijų Maskvai, ir jos kaimynių oro erdvė yra uždaryta Rusijos lėktuvams, reikia imtis tam tikrų logistinių veiksmų.

Ministras sakė, kad pagal ESBO taisykles susitikime turi dalyvauti visos 57 valstybės narės.

„Tačiau tai priklausys nuo sprendimų, kurie bus priimti artimiausiomis dienomis. Tikiuosi, kad mums visiems pavyks būti Skopjėje“, – kalbėjo B. Osmani.

Praėjusiais metais ESBO ministrų susitikimą surengė tuometinė pirmininkė Lenkija. Varšuva atsisakė įleisti S. Lavrovą į šalį. Šis žingsnis išprovokavo Maskvos pyktį ir pareiškimą, kad tai beprecedentis ir provokuojantis sprendimas.

Rusijos delegacijai vadovavo Rusijos nuolatinis atstovas ESBO Aleksandras Lukaševičius.

Spalį Ukraina paragino pašalinti Rusiją iš ESBO, perspėdama, kad jei Maskva liks šios organizacijos nare, organizacijai grės lėta mirtis.

ESBO, kuri Šaltojo karo metais buvo įkurta siekiant sumažinti įtampą tarp Rytų ir Vakarų, padeda savo narėms koordinuoti veiksmus tokiais klausimais kaip žmogaus teisės ir ginklų kontrolė.

Pati Rusija ne kartą kaltino Vakarus bandant pakenkti ESBO ir teigė, kad organizacija nusigręžė nuo savo steigiamųjų principų.

Tuo tarpu Ukraina nuolat ragina pašalinti Rusiją iš tarptautinių organizacijų, įskaitant Didžiojo dvidešimtuko (G-20) grupę, Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą ir visas svarbiausias sporto organizacijas.

Gairės: Sergejus Lavrovas, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija, susitikimas, Šiaurės Makedonija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS