S. Riabkovas: deryboms dėl galimo apsikeitimo kaliniais su JAV trukdo viešumas | KaunoDiena.lt

S. RIABKOVAS: DERYBOMS DĖL GALIMO APSIKEITIMO KALINIAIS SU JAV TRUKDO VIEŠUMAS

  • 6

Rusijos užsienio reikalų viceministras penktadienį pareiškė, kad deryboms su Jungtinėmis Valstijomis dėl galimo apsikeitimo kaliniais trukdo viešumas ir esą kitokia JAV derybinė pozicija.

Praėjusią savaitę JAV valstybės departamentas pranešė, kad Rusija atmetė reikšmingą pasiūlymą dėl dviejų amerikiečių – leidinio „The Wall Street Journal“ korespondento Evano Gershkovicho (Evano Gerškovičo) ir buvusio jūrų pėstininko Paulo Whelano (Polo Vilano) – paleidimo.

E. Gershkovichas buvo suimtas kovo pabaigoje Jekaterinburge, Urale, komandiruotės metu. Jis yra pirmasis Vakarų žurnalistas, apkaltintas šnipinėjimu nuo sovietmečio laikų, bet šį kaltinimą jis ir jo darbdavys griežtai neigia.

Iš Mičigano kilęs P. Whelanas iki arešto viename Maskvos viešbučių 2018 metų gruodį vadovavo automobilių dalimis prekiaujančios Mičigano įmonės „BorgWarner“ tarptautinio saugumo padaliniui. Jis atlieka 16 metų laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą. Jis pats ir JAV vyriausybė teigia, kad šis kaltinimas yra nepagrįstas.

„Čia, kaip ir daugelyje kitų sričių, stebime tradicinį amerikiečių norą gauti daugiau, duodant, kaip sakoma, minimumą“, – interviu rusų naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas.

Jungtinės Valstijos pabrėžia, kad P. Whelanas ir E. Gershkovichas sulaikyti nepagrįstai, o jų bylos sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio.

„Amerikos žiniasklaida, apskritai, dabartinės administracijos paskatinta, iš tikrųjų mėgsta šias istorijas, – teigė S. Riabkovas. – Tai labai sudėtingas procesas, net jei jis vyksta konfidencialiai už uždarų durų.“

„Įdomu tai, kad šių kontaktų dalyviai iš Amerikos pusės reikalauja visiško konfidencialumo. Mes taip pat laikomės šios pozicijos, tačiau vėliau įvyksta tam tikri posūkiai, kai iš Baltųjų rūmų reguliariai nutekinama informacija ir viešojoje erdvėje pradedami aptarinėti jautrūs klausimai“, – pridūrė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusią savaitę pareiškė, kad Maskva su JAV aptaria P. Whelano ir E. Gershkovicho klausimus ir kad Kremlius tikisi sprendimo.

Nuo 2022 metų vasario invazijos į Ukrainą JAV smarkiai apribojo aukšto lygio ryšius su Rusija, tačiau susisiekė ir susitarė dėl kelių apsikeitimų kaliniais.

Pernai gruodį Rusija išlaisvino krepšinio žvaigždę Brittney Griner (Britni Grainer), kuri buvo suimta dėl kanapių pėdsakų, mainais į JAV dėl ginklų kontrabandos kalinto Viktoro Buto paleidimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nasrala Ivanovas

Mes ,kacapai , mėgstam tyliai ir šiltai, kartu su tarakonais.

Jooi

Turbut labiausiai pasaulio nekenciama tauta yra rusu kacapynas. Ne be reikalo ju draugai tera iranas, siaures koreja, kinija, eritreja, sudanas, venesuela, zimbabve. Visos trecio pasaulio salys su imperatoriais sostuose. Ne be reikalo kacapus vadina pidoraškomis.

Priekabiavimas

Kanapiu pedsaku
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS