Šaltiniai: prezidento rūmuose įsiplieskė Talibano lyderių kivirčas | KaunoDiena.lt

ŠALTINIAI: PREZIDENTO RŪMUOSE ĮSIPLIESKĖ TALIBANO LYDERIŲ KIVIRČAS

Rimta nesantaika tarp Talibano lyderių kilo praėjus vos kelioms dienoms, kai jie sudarė naująją Afganistano vyriausybę, sakė BBC aukšti Talibano pareigūnai.

Pranešama, kad dviejų frakcijų šalininkai susigrūmė prezidento rūmuose sostinėje Kabule. Nesutarimo esmė – kas padarė daugiausiai, kad būtų pasiekta pergalė prieš JAV, ir kaip padalyta valdžia naujame kabinete.

Talibanas oficialiai paneigė šiuos pranešimus.

Grupuotė praėjusį mėnesį perėmė Afganistano kontrolę ir nuo tada paskelbė šalį Islamo Emyratu. Jų naujasis laikinasis kabinetas sudarytas vien iš aukštų Talibano veikėjų vyrų, kai kurie žinomi dėl atakų, per pastaruosius du dešimtmečius surengtų prieš JAV pajėgas.

Ginčas išryškėjo vienam iš Talibano įkūrėjų mulai Abdului Ghani Baradarui kelioms dienoms dingus iš akiračio. Vienas Talibano šaltinis sakė „BBC Pashto“, kad A. G Baradaras ir pabėgėlių ministras bei garsus Haqqani kovotojų tinklo veikėjas Khalilis ur-Rahmanas apsisvaidė stipriais žodžiais, o jų sekėjai susigrūmė. Katare įsikūręs aukštas Talibano narys ir dar vienas susijęs asmuo patvirtino, kad praėjusios savaitės pabaigoje įvyko kivirčas. Šaltiniai teigė, kad jis kilo dėl to, jog naujasis ministro pirmininko pavaduotojas A. G. Baradaras buvo nepatenkintas laikinosios vyriausybės struktūra.

Kaip pranešama, ginčas kilo ir dėl to, kam iš talibų priklauso didžiausi nuopelnai dėl pergalės Afganistane.

A. G. Baradaro manymu, pranešama, pagrindinis dėmesys turėtų būti skirtas diplomatijai, kurią vykdė tokie žmonės kaip jis, o Haqqani grupės, kuriai vadovauja vienas iš aukščiausių Talibano veikėjų, nariai ir jų rėmėjai įsitikinę, jog to pasiekti padėjo kovos veiksmai.

A. G. Baradaras buvo pirmasis Talibano lyderis, tiesiogiai bendravęs su JAV prezidentu, 2020 m. jis telefonu kalbėjosi su Donaldu Trumpu. Prieš tai jis Talibano vardu pasirašė Dohos susitarimą dėl JAV karių išvedimo. Tuo tarpu galingas Haqqani tinklas yra susijęs su keletu ypač smurtinių išpuolių, pastaraisiais metais įvykdytų Afganistane prieš Afganistano pajėgas ir jų Vakarų sąjungininkus. Šią grupuotę JAV paskelbė teroristine organizacija. Jos lyderis Sirajuddinas Haqqani yra naujosios vyriausybės vidaus reikalų ministras.

Gandai apie kivirčą sklandė nuo praėjusios savaitės pabaigos, kai A. G. Baradaras – vienas žinomiausių Talibano veidų – dingo iš visuomenės akiračio. Socialiniuose tinkluose buvo spėliojama, kad jis galėjo žūti. Talibano šaltiniai BBC sakė, kad po kivirčo A. G. Baradaras paliko Kabulą ir išvyko į Kandaharo miestą. Pirmadienį paskelbtame tariamai A. G. Baradaro garso įraše vienas iš Talibano įkūrėjų teigė esąs „išvykęs į keliones“. „Kad ir kur šiuo metu esu, mums viskas gerai“, – sakė jis.

BBC negalėjo patikrinti įrašo, paskelbto keliose oficialiose Talibano svetainėse. Talibanas tvirtino jokio ginčo nebuvus ir kad A. G. Baradaras yra saugus, tačiau paskelbė prieštaringus pareiškimus apie tai, ką jis šiuo metu veikia. Atstovas sakė, kad A. G. Baradaras išvyko į Kandaharą susitikti su aukščiausiu Talibano lyderiu, bet vėliau „BBC Pashto“ teigė, kad jis „pavargęs ir nori pailsėti.“

Daugelis afganų  turi rimtų priežasčių abejoti Talibano žodžiu. 2015 metais grupė prisipažino, kad daugiau nei dvejus metus slėpė savo įkūrėjo lyderio mulos Omaro mirtį, per tą laiką talibai toliau skelbė pareiškimus jo vardu.

Vis dar spėliojama dėl Talibano vyriausiojo vado Hibatullah Akhundzados, kurio niekas viešai nėra matęs. Jis atsakingas už politinius, karinius ir religinius Talibano reikalus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS