Šiaurės Korėja svarsto naują savo „branduolinio karo atgrasymo“ politiką | KaunoDiena.lt

ŠIAURĖS KORĖJA SVARSTO NAUJĄ SAVO „BRANDUOLINIO KARO ATGRASYMO“ POLITIKĄ

Šiaurės Korėjos karinio susitikimo metu, kuriam pirmininkavo šalies lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas), buvo aptarta nauja „branduolinio karo atgrasymo“ politika, sekmadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Centrinės karinės komisijos „susitikime buvo išdėstyta nauja strategija, kaip dar labiau sustiprinti šalies atgrasymą nuo branduolinio karo ir nukreipti strategines ginkluotąsias pajėgas į aukštos parengties operaciją“, – teigė KCNA nepateikdama detalių.

Šis susitikimas buvo pirmas Kim Jong Uno viešas pasirodymas per daugiau kaip tris savaites, apie kurį pranešta. Jis įvyko JAV žiniasklaidai penktadienį paskelbus, kad Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija svarstė galimybę įvykdyti pirmąjį nuo 1992 metų branduolinį bandymą.

Imtasi „esminių priemonių, kad būtų reikšmingai padidinti Korėjos liaudies armijos artilerijos vienetų apšaudymo galios puolamieji pajėgumai“, sakoma KCNA pranešime.

Susitikimo data nebuvo nurodyta, bet kitame KCNA pranešime apie tą patį pasitarimą sakoma, kad Kim Jong Uno pasirašytas karinis įsakymas buvo išleistas gegužės 23 dieną.

Tai būtų pirmas Kim Jong Uno viešas pasirodymas po daugiau kaip 20 dienų pertraukos. Gegužės pradžioje jis buvo matytas viešumoje po ankstesnio trijų savaičių nesirodymo, kuris buvo išprovokavęs intensyvias spėliones dėl Šiaurės Korėjos lyderio sveikatos.

Sekmadienį oficialiame laikraštyje „Rodong Sinmun“ išspausdintoje nuotraukoje Kim Jong Unas matyti su ilga lazda, rodantis į, tikriausiai, televizoriaus ekraną uniformuotų karininkų pilnoje patalpoje.

Nepaisant koronaviruso pandemijos, visi nuotraukoje matomi asmenys, įskaitant Kim Jong Uną, yra be kaukių ir sėdi arti vienas kito.

Šiaurės Korėja tvirtina, kad šalyje nėra nė vieno COVID-19 atvejo, nors ekspertai sako, kad tai mažai tikėtina.

Per susitikimą taip pat analizuota „virtinė trūkumų karinėje ir politinėje veiklose“, aptarti „drastiško gerinimo“ būdai, pranešė KCNA.

Branduolinis klausimas

Gandai apie Kim Jong Uno sveikatą pasklido po to, kai jis balandžio 15-ąją įtartinai nepasirodė savo senelio, Šiaurės Korėjos įkūrėjo gimimo metinių, kurios yra svarbiausia diena šalies politiniame kalendoriuje, renginiuose.

Jo dingimas išprovokavo gandų ir nepatvirtintų pranešimų apie jo būklę audrą, bet gegužės pradžioje jis pasirodė per vienos gamyklos atidarymą.

Naujienos apie diskusijas branduoliniu klausimu pasirodė po penktadienio pranešimo JAV laikraštyje „The Washington Post“, kad D. Trumpo administracija aptarė galimybę įvykdyti pirmą per kelis dešimtmečius branduolinį bandymą, turėjusį tapti potencialiu perspėjimu Rusijai ir Kinijai.

JAV įsikūrusios Ginklų kontrolės asociacijos vykdomasis direktorius Darylas Kimballas (Derilas Kimbolas) laikraščiui sakė, kad toks sprendimas veikiausiai „sužlugdytų“ derybas su Šiaurės Korėjos lyderiu, nes šis „galbūt nebesijaustų privaląs laikytis savo branduolinių bandymų moratoriumo“.

Pchenjano ir Vašingtono derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo tebėra įstrigusios nepaisant trijų daug dėmesio sulaukusių Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimų.

Pchenjanas pastaraisiais mėnesiais įvykdė virtinę ginklų bandymų. Šiaurės Korėja šiuos ginklus dažnai vadindavo salvinės raketų ugnies sistemomis, bet Japonija ir JAV sako, kad tai būdavo balistinės raketos.

Šiaurės Korėjai taikoma daug Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sankcijų dėl draudžiamų Pchenjano ginklų programų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klaipėdietis

Liūdna pasaka. Su kuo kariaus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS