Šiaurės Korėjos lyderis įsakė nugriauti Pietų Korėjos pastatytą kurortą | KaunoDiena.lt

ŠIAURĖS KORĖJOS LYDERIS ĮSAKĖ NUGRIAUTI PIETŲ KORĖJOS PASTATYTĄ KURORTĄ

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) pasmerkė „bjaurų pažiūrėti“ svarbiausią turistinį apstatymo projektą su Pietų Korėja ir įsakė nugriauti tame kurorte pastatytus pastatus, trečiadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Įsakymas įtaigiai iliustravo prastą Pchenjano ir Seulo santykių būklę.

Ant vieno vaizdingiausių Korėjos pusiasalio kalnų Kimgangsano turizmo kompleksą pastatė Pietų Korėjos kompanija „Hyundai Asan“. Komplekse lankydavosi šimtai tūkstančių turistų iš Pietų Korėjos.

Tačiau ekskursijos 2008 metais staiga baigėsi, vienam Šiaurės Korėjos kariui nušovus turistą iš Pietų Korėjos, kuris nuklydo nuo patvirtinto maršruto. Dėl šio incidento Seulas sustabdė keliones.

Pchenjanas ilgą laiką norėjo atnaujinti šiuos pelningus apsilankymus, bet jais dabar būtų pažeidžiamos tarptautinės sankcijos, įvestos Šiaurės Korėjai dėl jos branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų.

Kim Jong Unas apsilankė kurorte ir peikė „apšepusius“ pastatus, „tiesiog kratinį visai be jokio nacionalinio charakterio“, pranešė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA). Pranešime priduriama, kad šie pastatai „buvo pastatyti kaip laikinos palapinės katastrofos rajone ar izoliatoriai“ ir yra „labai atsilikę kalbant apie architektūrą“.

„Jis nurodė pašalinti visus nemaloniai atrodančius objektus pietiniame šlaite“ ir „mūsiškai pastatyti naujus modernius paslaugų objektus“.

Tai stulbinantis vieno iš dviejų didžiausių abiejų Korėjų projektų išsižadėjimas. Kitas toks projektas buvo dabar jau uždarytas Kesongo pramoninis kompleksas, kuriame Pietų Korėjos kompanijos samdė Šiaurės Korėjos darbuotojus, už kurių darbą mokėjo Pchenjanui.

Vos prieš dieną Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas), kuris ilgą laiką skatino bendravimą su Šiaurės Korėja, kalbėdamas parlamentui Seule gyrė galimos „taikos ekonomikos“ privalumus.

Kontaktai tarp abiejų kaimynių įstrigo vasario mėnesį žlugus Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimui Hanojuje. Nuo to laiko Pchenjanas nuolat kritikuoja Seulą ir sako, kad „nebeturi apie ką kalbėti“ su Pietų Korėja.

Prezidentūra Seule pranešė, kad „išanalizuos Pchenjano poziciją ir jo planus“. Vienas pareigūnas žurnalistams sakė, kad bus siekiama „konsultuotis su Šiaurės [Korėja] dėl sričių, kurias galima aptarti“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Arijas

Tas pats kaip pas bolševikus nuo 1917

DIEDUKAS

VISAI,KAIP LIETUVOJE

Anonimas

Marazmatikai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS