Slovakija sutinka Ukrainai atsiųsti sovietų laikų naikintuvų | KaunoDiena.lt

SLOVAKIJA SUTINKA UKRAINAI ATSIŲSTI SOVIETŲ LAIKŲ NAIKINTUVŲ

Slovakija padovanos Ukrainai 13 karinių lėktuvų MiG-29, penktadienį pareiškė Slovakijos ministras pirmininkas, taip tapdama antrąja NATO nare, paskelbusia apie tokią siuntą, po Lenkijos.

„Perduosime Ukrainai 13 savo naikintuvų MiG-29“, – žurnalistams sakė Slovakijos premjeras Eduardas Hegeris ir pridūrė, kad Bratislava taip pat pristatys Ukrainai oro gynybos sistemą „Kub“.

„Duodame šiuos MiG Ukrainai, kad ji galėtų apsaugoti civilius gyventojus nuo daugybės bombų, kurios krenta ant jų namų ir dėl kurių Ukrainoje žūsta žmonės“, – teigė E. Hegeris.

Ukraina jau seniai prašo Vakarų sąjungininkių naikintuvų, nors pirmiausia siekia modernių Jungtinėse Valstijose pagamintų naikintuvų F-16.

„Mūsų veiksmai yra visiškai suderinti su Lenkija ir Ukraina“, – sakė E. Hegeris ir pridūrė, kad jo vyriausybė „stovi teisingoje istorijos pusėje“.

Perduosime Ukrainai 13 savo naikintuvų MiG-29.

Jis teigė, kad Slovakija gaus kompensaciją už siuntą iš Europos taikos priemonės (European Peace Facility, EPF) – ES Ukrainos fondo.

„Taip pat yra dvišalis JAV pasiūlymas dėl konkrečios karinės sistemos, kuri bus padovanota Slovakijai ir kurios vertė Slovakijos Respublikai sieks maždaug 700 mln. dolerių (659,29 mln. eurų)“, – sakė gynybos ministras Jaroslavas Nadas, nepateikdamas detalių.

„Iš viso kalbame apie 900 mln. [eurų]", – pridūrė jis.

Kremlius penktadienį atsakė, kad Lenkijos ir Slovakijos Ukrainai perduoti naikintuvai bus sunaikinti, ir pakartojo, kad Vakarų ginklų tiekimas Kyjivui nepakeis Rusijos karinių tikslų.

„Šios karinės įrangos tiekimas – kaip jau ne kartą sakėme – nepakeis specialiosios karinės operacijos rezultatų... Žinoma, visa ši įranga bus sunaikinta“, –– žurnalistams teigė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, pavartodamas oficialų Maskvos terminą karui Ukrainoje pavadinti.

Lenkijos prezidentas ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis Ukrainai atsiųs keliolika naikintuvų MiG-29. Prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) sakė, kad Lenkija „artimiausiomis dienomis“ perduos keturis sovietų gamybos kovinius lėktuvus, o kiti, kuriems reikia aptarnavimo, bus pristatyti vėliau.

Reikia „padaryti daugiau“

Ištikima Ukrainos rėmėja Estija penktadienį pasveikino sprendimą siųsti lėktuvus.

„Slovakija ir Lenkija demonstruoja puikią lyderystę siųsdamos į Ukrainą prašomus naikintuvus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Estijos gynybos ministerija.

„Turime padaryti daugiau, kad padėtume Ukrainai laimėti ir nugalėti agresorių“, – pridūrė ji.

J. Nadas teigė, kad naikintuvų MiG perdavimas iš Slovakijos į Kyjivą užtruks keletą savaičių.

Slovakijos siunčiamą partiją sudarys 10 veikiančių naikintuvų MiG-29 ir dar trys nuo 2008 metų neeksploatuojami naikintuvai.

„Mažiausiai trys naikintuvai bus naudojami tik kaip atsarginės dalys“, – žurnalistams sakė Slovakijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas generolas Danielis Zmeko (Danielis Zmekas).

Slovakija taip pat turi dar vieną lėktuvą MiG-29, kuris bus patalpintas šalies karo muziejuje.

Šalis planuoja pakeisti šiuos lėktuvus amerikietiškais F-16. Jie turėtų būti pakeisti ne vėliau kaip 2024 metų sausio mėnesį.

Praėjusiais metais Slovakija nusprendė nebenaudoti savo naikintuvų MiG, nes jie buvo priklausomi nuo Rusijos technikų ir bendrovių.

Nuo to laiko Čekija ir Lenkija saugo jos oro erdvę.

Gairės: karas Ukrainoje, slovakija, naikintuvai, NATO
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS