Slovėnijos teismas atšaukė vyriausybės sprendimą neskirti ES prokurorų | KaunoDiena.lt

SLOVĖNIJOS TEISMAS ATŠAUKĖ VYRIAUSYBĖS SPRENDIMĄ NESKIRTI ES PROKURORŲ

Slovėnijos teismas antradienį atšaukė konservatorių vyriausybės sprendimą neskirti dviejų prokurorų į naująją Europos Sąjungos kovos su korupcija instituciją, nepalikdama vyriausybei kitos galimybės kaip tik patvirtinti jų kandidatūras.

Liuksemburge įsikūrusi Europos prokuratūra (EPPO), kuriai vadovauja buvusi Rumunijos kovos su korupcija vadovė Laura Kovesi (Laura Keveši), darbą pradėjo birželio mėnesį. Jai pavesta kovoti su sukčiavimu panaudojant ES lėšas ir kitais finansiniais nusikaltimais.

Iš 22 ES šalių, dalyvaujančių EPPO, tik Slovėnija dar nepaskyrė dviejų nepriklausomų prokurorų.

Slovėnijos teisminės institucijos pasiūlė du prokurorus – Tanją Frank Eler ir Matejų Oštirą, tačiau vyriausybės vadovas Janezas Janša pareiškė, kad Slovėnijos atstovų paskyrimo procedūra šalyje „nebuvo atlikta tinkamai“. Anot jo, į šias pareigas buvo pasiūlyti tik du kandidatai, „nors siūlėsi daugiau kandidatų“.

Nepatvirtintų kandidatų apeliaciją nagrinėjęs Slovėnijos Administracinis Teismas antradienį nusprendė T. Frank Eler ir M. Oštiro naudai.

„Vyriausybė vienašališkai... įsikišo į ieškovų (prokurorų) esamą teisinę padėtį“ ir „atėmė iš jų galimybę būti paskirtiems Europos deleguotaisiais prokurorais“, išaiškino teismas.

M. Oštiras ir T. Frank Eler pareiškė, kad yra „patenkinti“ antradienio teismo sprendimu ir tikisi, kad vyriausybė greitai patvirtins jų paskyrimus.

Praėjusią savaitę L. Kovesi perspėjo, kad Slovėnijos vėlavimas paskirti prokurorus ne tik rimtai paveiks bylų nagrinėjimą šalyje, bet ir su Slovėnija susijusius tarpvalstybinius tyrimus.

„Faktas, kad valstybė narė trukdo tinkamai funkcionuoti ES teisminei institucijai, sukuria labai pavojingą precedentą“, – Europos Parlamento komitetui sakė L. Kovesi.  

Anksčiau M. Oštiras ir T. Frank Eler tyrė įtarimus dėl kyšininkavimo, susijusius su J. Janša.

Slovėnijai liepą pusmečiui perimant pirmininkavimą Bendrijai, J. Janša pareiškė, kad Slovėnijos deleguoti prokurorai gali būti paskirti šį rudenį, ir patikino, kad, nepaisant delsimo, šalis nesvarsto galimybės pasitraukti iš EPPO.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS